Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ Γιώργος Σταμάτης με την Αρχηγό της Αστυνομίας της Ισλανδίας Sigríður Björk Guðjónsdóttir, την Eygló Harðardóttir, πρώην βουλευτή και υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων και Στέγασης της Ισλανδίας και την Πετρουλάκη Κική, πρόεδρο Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας.

Συζητήθηκαν θέματα καλών πρακτικών στα ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Ιδιαίτερα επικεντρώθηκαν στο θέμα της Διατομεακής Ανταπόκρισης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα κοινωνικής ένταξης και στέγασης, καθώς και ολιστικής υποστήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως άτομα που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, άτομα με αναπηρία, ουσιοεξαρτημένα άτομα, άτομα με προσφυγικό ή μεταναστευτικό προφίλ, ΛΟΑΤΚΙ συμπολίτες μας κ.α.

Ο κ. Σταμάτης έκανε αναφορά στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας των γυναικών και κοριτσιών με αναπηρία, που είναι τρεις φορές υψηλότερη από τις γυναίκες του γενικού πληθυσμού.

Τέλος, ο κ. Σταμάτης ενημέρωσε την αρχηγό της αστυνομίας της Ισλανδίας για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συστήσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δίνοντας προτεραιότητα στην ουσιαστική και πολύπλευρη στήριξη της οικογένειας, έτσι ώστε να αμβλυνθούν στην πράξη οι κοινωνικές ανισότητες.