Συνάντηση είχαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Οικονόμου με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, προκειμένου να συζητήσουν κυρίως σχετικά με τη συνεργασία ανάμεσα σε υπουργείο και δήμο για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στις γειτονιές της πρωτεύουσας και τη βελτιστοποίηση της οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του υπουργείου και του Δήμου Αθηναίων.

Ο υπουργός τόνισε ότι η αστυνόμευση στην Αθήνα ενισχύεται και θα είναι σύντομα πιο άμεση και αποτελεσματική, με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης.

Ακόμα αναφέρθηκε στην απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία εξήγγειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), για αποδέσμευση αστυνομικών από άλλα καθήκοντα, προκειμένου να βρεθούν εκεί, όπου απαιτείται, στους δρόμους και τις γειτονιές των πόλεων και ειδικά του Δήμου Αθηναίων. Η δράση θα συμπληρωθεί με τη χρήση εποπτικών μέσων και καμερών για να είναι η αστυνόμευση πιο ουσιαστική.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων επανέλαβε την πρόταση του για κοινοτική αστυνόμευση, επεσήμανε την ανάγκη για ενίσχυση της αστυνόμευσης στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, ενώ εστίασε, για ακόμη μια φορά, στο πρόβλημα των ναρκωτικών και της διαχείρισης της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα.

Οικονόμου: Η ασφάλεια των δημοτών στην Αθήνα είναι προτεραιότητα για εμάς

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο δήμαρχος Αθηναίων προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε τα εξής: «Όπως και για κάθε Έλληνα πολίτη, έτσι και για τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων, η ασφάλειά τους είναι προτεραιότητα για εμάς. Όπως προτεραιότητα είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μας, για να έχουν την καλύτερη ποιότητα ζωής στην κίνησή τους, στη ζωή στην πόλη».

Στη συνέχεια, ενημερώνοντας για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον κ. Μπακογιάννη είπε: «Με τον Δήμαρχο Αθηναίων συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τα όσα έχουμε πετύχει το προηγούμενο διάστημα, στη διάσταση της ασφάλειας, και πως μπορούμε να διορθώσουμε, εκεί που υπάρχουν βήματα που πρέπει να κάνουμε προς τα εμπρός, για να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί και ουσιαστικοί».

«Είναι απόφασή μας να ενισχύσουμε την αστυνόμευση στην Αθήνα, να καταλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι κάτοικοι στις γειτονιές ότι η επιτήρηση θα είναι πιο έντονη, πιο ουσιαστική», πρόσθεσε. 

Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο και για την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ περί αποδέσμευσης αστυνομικών από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων και τη διοχέτευσή τους σε μέρη που τους χρειάζονται για την ασφάλειά τους οι πολίτες: «Μετά την εντολή του Πρωθυπουργού να απελευθερώσουμε δυνάμεις από άλλες υπηρεσίες, θα διοχετεύσουμε δυνάμεις -άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας- στις γειτονιές της Αθήνας, στο πεδίο, σε περιπολίες, έτσι ώστε να έχουμε ακόμη πιο αποτελεσματική αστυνόμευση».

«Θα συμπληρώσουμε τη δράση αυτή το επόμενο διάστημα με εποπτικά μέσα, με κάμερες, που θα διευρύνουν τη δυνατότητα να παρατηρούμε και για λόγους ασφάλειας και για λόγους τροχαίας αστυνόμευσης», συμπλήρωσε. 

Ακόμα, ειδική αναφορά έκανε και στον ρόλο της Τροχαίας: «Και στο επίπεδο της Τροχαίας θα συνεχίσουμε με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς στο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες για επιτήρηση σε κομβικά σημεία της πόλης, για να αντιμετωπίζουμε παραβάσεις του Κ.Ο.Κ που είναι επικίνδυνες και για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και που δημιουργούν ανεύθυνες συμπεριφορές, οι οποίες οδηγούν σε εστίες ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Στην παραβίαση του σηματοδότη, τη χρήση του κράνους, κυρίως στη μεγάλη μάστιγα της κατάληψη παράνομων θέσεων στάθμευσης, είτε με το διπλοπαρκάρισμα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, είτε με παράνομη στάθμευση γενικώς».

Όπως τόνισε: «Ζήτησα από τον Δήμαρχο Αθηναίων να έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία και στο κομμάτι αυτό το επόμενο διάστημα, να μας υποδείξει, από την εμπειρία που έχει, δρόμους και περιοχές, όπου πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο συστηματικά αυτές τις συμπεριφορές».

Τέλος, επεσήμανε: «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε δυνάμεις, για να εμπεδώσουμε ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την ποιότητα ζωής στους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται, επισκέπτονται και κινούνται στην πρωτεύουσά μας».

Μπακογιάννης: Θα πετύχουμε το μείζον, τον αστυνομικό γειτονιάς

Από πλευράς του, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο Υπουργό, διότι σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας στις γειτονιές, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας».

Στη συνέχεια, εξέφρασε την αισιοδοξία του και την ετοιμότητά του να συμβάλλει, όπου μπορεί, στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας: «Είμαι αισιόδοξος πως σύντομα θα πετύχουμε το μείζον, τον αστυνομικό της γειτονιάς. Στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δικών του δυνάμεων, ο Δήμος Αθηναίων συνδράμει -και θα το κάνει ακομη πιο ενεργά- στο έργο των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας οι οποίοι βρίσκονται νυχθημερόν στον δρόμο και επιτελούν ένα δύσκολο και επικίνδυνο καθήκον».

Στπ τέλος, κατέληξε, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η ασφάλεια και η νομιμότητα είναι δομικά στοιχεία της λειτουργικής κοινωνικής μας συμβίωσης. Είμαι βέβαιος πως η καλή μας συνεργασία θα αποφέρει αποτελέσματα».