Την ανάγκη «να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και η αιματοχυσία και να διοχετευθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στηΓάζα» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Τζολί.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, βιώνουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές και διαχυτικές συνέπειες του πολέμου.

«Η Ελλάδα συμβάλλει παραγωγικά στην επίλυση του προβλήματος, συμμετέχοντας στις διαδικασίες ειρήνευσης, διμερώς αλλά και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ για μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για μια λύση για την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, στα προ του 1967 σύνορα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χαρακτήρισε την κατάσταση «μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη τη σταθερότητα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως».

Όπως ανέφερε, «η Ελλάδα και ο Καναδάς στάθηκαν από την πρώτη στιγμή απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την οποία συνδράμουμε τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Καναδά χαρακτήρισε τη σχέση «ιστορική», σημειώνοντας πως πριν τη συνάντηση έδειξε στην Καναδή υπουργό τα βασιλικά διατάγματα των ετών 1895, 1920 και 1937 με τα οποία ιδρύθηκαν τα γενικά προξενεία, τα προξενικά γραφεία και η πρεσβεία της Ελλάδας στον Καναδά. «Το 2022 οι δύο χώρες γιόρτασαν, άλλωστε, τα 80 χρόνια των διμερών διπλωματικών μας σχέσεων».

«Μέσα στα χρόνια, οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας κατέστησαν ειλικρινείς, βαθείς και ακλόνητοι», σημείωσε και προσέθεσε πως τις δύο χώρες συνδέουν η κοινή κατανόηση και οι κοινές αρχές, που βασίζονται στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, του ανθρωπισμού. «Ενώνουμε τις φωνές μας στα διεθνή φόρα για να υποστηρίξουμε τις οικουμενικές αυτές αξίες», επισήμανε.

Χώρα φιλική στις επενδύσεις η Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών με τον κ. Γεραπετρίτη να τονίζει ότι το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει. «Η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις, όπως αποδεικνύεται άλλωστε και από την παρουσία καναδικών επιχειρήσεων τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Επιδιώκουμε την ενίσχυση και την αύξηση των επενδύσεων, δεδομένης της αναπτυξιακής τροχιάς της ελληνικής οικονομίας, της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και βέβαια της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας της χώρας», τόνισε.

Σημείωσε πως η στενή συνεργασία των δύο χωρών επισφραγίστηκε και με την αγορά εκ μέρους της Ελλάδας επτά αεροσκαφών Καναντέρ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη δασοπυρόσβεση. «Η κλιματική αλλαγή είναι αμείλικτη», σημείωσε ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη τής Ελλάδας για τις πυρκαγιές στον Δυτικό Καναδά. «Η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι μονόδρομος και είναι ζωτικής σημασίας», τόνισε.

«Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί γεωστρατηγικός κόμβος, υποστηρίζοντας ενεργειακά έργα όπως τους κάθετους διαδρόμους φυσικού αερίου, έργα υποδομών και μεταφορών, καθώς και οι συνδέσεις προς τα ελληνικά λιμάνια».

Για την προώθηση όλων αυτών των πολιτικών οι δύο χώρες συντονίζουν τις ενέργειές τους και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, επισήμανε και ευχαρίστησε τον Καναδά για τη δέσμευσή του να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα έτη 2025- 2026.

«Προτεραιότητές μας θα είναι, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και η προστασία των παιδιών. Αξίες τις οποίες παραδοσιακά υποστηρίζει ένθερμα η φιλελεύθερη κοινωνία του Καναδά», τόνισε.

Υπενθύμισε πως «το σύνθημα της ελληνικής υποψηφιότητας είναι Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία. Τρεις ελληνικές λέξεις με υψηλή σημασία, βάθος και παγκόσμια απήχηση». «Σε ασύμμετρους καιρούς, είναι καθήκον μας να κρατήσουμε τον διάλογο ζωντανό και να υποστηρίζουμε τη διπλωματική επίλυση όλων των διεθνών και διμερών διαφορών», ανέφερε.

Γέφυρα ο ελληνισμός του Καναδά

Τέλος, αναφέρθηκε στον ελληνισμό του Καναδά που αριθμεί περίπου 350.000 άτομα, αποτελώντας τη «γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες και τους δύο πολιτισμούς».

«Το διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Καναδά και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, κ. Τριντό, την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Καναδά μετά από 41 χρόνια», σημείωσε ο κ Γεραπετρίτης.

Μελανί Τζολί: «Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή της φιλίας μας»

«Βρισκόμαστε στη χρυσή εποχή της φιλίας μας. Γιατί έχουμε πολύ στενούς δεσμούς και μια μεγάλη ελληνική κοινότητα στον Καναδά», υπογράμμισε από την πλευρά της η Καναδή υπουργός Εξωτερικών.

Μόλις πριν 6 εβδομάδες, υπενθύμισε, ήταν στον Καναδά ο Έλληνας πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Καναδά και όλοι μαζί γιόρτασαν την 25η Μαρτίου.

Ευχαρίστησε ακόμη την Ελλάδα που στήριξε τους Καναδούς όταν χρειάστηκε να εκκενωθούν από το Τελ Αβίβ τον περασμένο Οκτώβριο.

«Έχουμε κοινή ιστορία, κοινές αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και από κοινού αντιμετωπίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις του κόσμου ως εταίροι και σύμμαχοι», ανέφερε η κυρία Τζολί. «Υπάρχει μια συνεχιζόμενη αλλαγή δυναμικής στον κόσμο και από κοινού πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προσέθεσε.

Ευχαρίστησε ακόμη την Ελλάδα για τη σταθερή της στήριξη και τα συναισθήματά της στα όσα συμβαίνουν στον Δυτικό Καναδά. «Ξέρω ότι πηγάζει από την προσωπική σας εμπειρία και το εκτιμώ ιδιαίτερα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το εμπόριο τόνισε πως οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν πολλά μαζί. «Έχουμε εξαιρετικούς επιχειρηματίες, εξαιρετικά προϊόντα και υπηρεσίες και άρα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», επισήμανε.

Η Καναδή υπουργός συνεχάρη ακόμη την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της για θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και για το ξεκίνημα του εθνικού σχεδίου για την ασφάλεια των γυναικών. «Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ελπίζω να συνεργαστούμε όχι μόνο στον τομέα της άμυνας, αλλά και στον επαναπατρισμό των παιδιών από την Ουκρανία που είναι έργο που θέλει να πραγματοποιήσει ο Καναδάς», επισήμανε.

Τρεις μέρες πριν η Μελανί Τζολί ήταν στην Κύπρο για να διαπιστώσει την πρόοδο του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Η Γάζα είναι το χειρότερο μέρος να είναι κανείς στον κόσμο, χρειάζεται βοήθεια πάσης φύσεως. Στηρίζουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και πρωτοβουλία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Το μήνυμα είναι σαφές πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία, χρειάζεται τώρα κατάπαυση του πυρός, να απελευθερωθούν οι όμηροι, να παραδώσει τα όπλα η Χαμάς, αλλά και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας. Η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να αργεί άλλο», κατέληξε.