Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε για να αξιολογήσει την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2474 (2019), το οποίο αφορά τα πρόσωπα που αγνοούνται λόγω ένοπλων συγκρούσεων, κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ψήφισμα 2474, που υιοθετήθηκε ομόφωνα τον Ιούνιο 2019 με πρωτοβουλία του Κουβέιτ, καταδικάζει τη σκόπιμη στοχοποίηση αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις και καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να λάβουν «κάθε πρόσφορο μέτρο» για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την επιστροφή αγνοουμένων και των λειψάνων τους.

Στην συνεδρίαση που έγινε την Πέμπτη (15.5.2025) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2474 του 2019 και αφορά στους αγνοούμενους από ένοπλες συγκρούσεις, η Αθήνα και η Λευκωσία έκανε λόγο για παρακώλυση των ερευνών στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου και κατηγόρησαν την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος της Άγκυρας απάντησε στις αιτιάσεις, μιλώντας για αβάσιμες κατηγορίες, ενώ αντέτεινε ότι το ζήτημα δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, επικαλούμενος αγνοούμενους από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης,
χαρακτήρισε το ψήφισμα «ορόσημο» για την προστασία των αγνοουμένων και τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο. Εξήρε τη συμβολή του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού, σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς πίεσης για αποκάλυψη της αλήθειας.

Από την πλευρά της, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Μαρία Μιχαήλ ανέφερε
ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974. Η πρέσβης κατηγόρησε την Τουρκία ότι αρνείται να συνεργαστεί με τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), καθώς όπως είπε, «αρνείται την πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία και χώρους ταφής, παρεμποδίζοντας το έργο της».

Σύμφωνα με την κυρία Μιχαήλ, η ΔΕΑ, που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 1981, «μέχρι σήμερα, έχει εκταφιάσει, ταυτοποιήσει και επιστρέψει τα λείψανα 1.054 ατόμων, αλλά το έργο απέχει πολύ από την ολοκλήρωση». «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφιλίωση χωρίς λογοδοσία», τόνισε και απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο να στηρίξει την εφαρμογή του Ψηφίσματος 2474 ως ηθική επιταγή και προϋπόθεση για την ειρήνη.

Ωστόσο, ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος Αχμέτ Γιλντίζ
προειδοποίησε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων «δεν μπορεί να εξεταστεί, ούτε να αντιμετωπιστεί χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία». Τόνισε ότι πρόκειται για «ανθρωπιστικό ζήτημα που επηρεάζει και τις δύο πλευρές, Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να πολιτικοποιείται, ούτε να παρουσιάζεται ως θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Ελληνοκυπρίους». Στην τοποθέτησή του επεσήμανε πως μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων αγνοείται από το 1963 έως το 1974.

Ο πρέσβης Σέκερης απάντησε σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία
είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου να χρησιμοποιούν τη συνταγματική της ονομασία, ενώ ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Μοχάμεντ Κιάρι έκλεισε τη συνεδρίαση υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος και την ανάγκη για λογοδοσία.