Η ανάπτυξη Χωρικής Στρατηγικής Κυκλικού Τουρισμού στους επτά νησιωτικούς Δήμους της Αττικής (Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Ύδρας) και στον παραλιακό Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, είναι το αντικείμενο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο τεχνικός σύμβουλος του Δικτυού CIVINET Greece-Cyprus Κοσμάς Αναγνωστόπουλος.
Η Περιφέρεια Αττικής επελέγη πρώτη ανάμεσα σε 14 υποψηφιότητες από τέσσερις χώρες της Μεσογείου για να συμμετάσχει το ΙnCircle Project του Προγράμματος Interreg MED, κατόπιν αίτησης που υπέβαλε η Διεύθυνση Τουρισμού σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο την υποστήριξη των νησιών της Αττικής προκειμένου να προωθήσουν στρατηγικές κυκλικής τουριστικής οικονομίας στη μεταπανδημική εποχή.
Η υπογραφή του Συμφώνου σηματοδοτεί και την έναρξη του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού έργου, με το οποίο προσφέρεται στην Περιφέρεια Αττικής ένα καινοτόμο εργαλείο διαχείρισης του τουριστικού της προϊόντος. Μέσα από αυτό επιχειρείται η ενδυνάμωση της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιώσιμου τουρισμού στα νησιά της Αττικής, πάνω σε τέσσερις πυλώνες – την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων και την φιλική προς το περιβάλλον κινητικότητα – με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες.
«Σήμερα αρχίζει ένα νέο έργο, που θα δώσει πρόσθετη αξία στο brand της Αττικής ως δημοφιλούς ταξιδιωτικού προορισμού για όλο τον χρόνο» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής μετά την υπογραφή του μνημονίου και πρόσθεσε: «Η κλιματική κρίση είναι ο βασικός παράγοντας για τη χάραξη των πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία, επηρεάζοντας και τη διαμόρφωση της στρατηγικής για τη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος. Συνεργασίες, όπως αυτή με το Δίκτυο CIVINET Greece-Cyprus, είναι επωφελείς όχι μόνο για τους εμπλεκόμενους, αλλά για όλους: τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους διεθνείς επισκέπτες, τους κατοίκους των νησιών μας και – πάνω απ’ όλα – για το ίδιο το περιβάλλον. Ανοίγουμε το δρόμο για την εφαρμογή καλών πρακτικών, που θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους τουρίστες μας, μειώνοντας το οικολογικό αποτύπωμα λόγω της ολοένα και αυξανόμενης εισροής επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα περιορίσουμε σημαντικά τη σπατάλη νερού και ενέργειας».
Στην υπογραφή του μνημονίου παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Θεόδωρος Κουτσογιαννόπουλος, η Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής Αργυρώ Παρασκευοπούλου και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού Αθηνά Κολυβά.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Διεύθυνσης Τουρισμού η πρώτη τεχνική σύσκεψη μεταξύ στελεχών της Περιφέρειας Αττικής και του Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα επιμέρους βήματα στα οποία θα πρέπει να προβεί κάθε συμβαλλόμενο μέρος για την επιτυχή υλοποίηση του έργου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.