Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την ένοπλη δολοφονική επίθεση που συνέβη κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης θείας λειτουργίας στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Σάντα Μαρία, στον Βαθυρρύακα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο της Πόλης, Μασιμιλίανο Παλινούρο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα θερμά συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικώς και της Μητρός Εκκλησίας προς την οικογένεια του θύματος και συνολικά προς την ρωμαιοκαθολική κοινότητα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες αρχές θα πράξουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαλεύκανση του τραγικού γεγονότος, και επισήμανε ότι ουδείς πρέπει να επιτρέψει στον φόβο να επικρατήσει σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Τουρκία: πυροβολισμοί σε καθολική εκκλησία στον Βόσπορο


Πυροβολισμοί έπεσαν σε καθολική εκκλησία στον Βόσπορο αναφέρεται σε ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ. Στο T24 αναφέρουν ότι δύο άτομα μπήκαν στην εκκλησία Σάντα Μαρία, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους με full face μάσκες και πυροβόλησαν.Ο κόσμος έπεσε στο πάτωμα για να προφυλαχθεί. Επιτόπου σπεύδουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια τόνισε πως έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό, προσθέτοντας πως «κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στην εκκλησία Santa Maria στην περιοχή Σαριγιέρ, ένας άνθρωπος που παρακολουθούσε τη λειτουργία δέχθηκε επίθεση με όπλο από δύο άτομα που φορούσαν μάσκες και δυστυχώς έχασε τη ζωή του. Έχει ξεκινήσει ευρείας κλίμακας έρευνα για το θέμα και προσπάθειες για τη σύλληψη των δραστών. Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την άθλια επίθεση».

Ιμάμογλου για την επίθεση: «Δεν θα το επιτρέψουμε».Μήνυμα σχετικά με την επίθεση μοιράστηκε και ο δήμαρχος του Δήμου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.Ο Ιμάμογλου είπε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζω την ένοπλη επίθεση στην κυριακάτικη λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Santa Maria στο Sarıyer. Εύχομαι το έλεος του Θεού στον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του και ανάρρωση στους τραυματίες. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε αυτούς που προσπαθούν να καταστρέψουν την ενότητα και την ειρήνη επιτιθέμενοι στους θρησκευτικούς χώρους της πόλης μας».