Πρόσφατα, είδαν το φως της δημοσιότητας συκοφαντικοί ισχυρισμοί περί έλλειψης ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες σε μία εποχή που η Ελλάδα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, σε ό,τι έχει να κάνει με την ελευθερία του Τύπου, αλλά πρωτοστατεί και αποτελεί παράδειγμα στην Ευρώπη.

 

Αφορμή στάθηκε μία αναξιόπιστη έκθεση της ΜΚΟ «Reporters Without Borders», η οποία παραπληροφορεί, θίγοντας όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς κατατάσσει τα κράτη βάσει της ελευθερίας που απολαμβάνει ο Τύπος, χωρίς επιστημονική μεθοδολογία και σταθμισμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, κατατάσσει χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ, που κυβερνώνται από στρατιωτικές χούντες, υψηλότερα από την Ελλάδα. Επίσης, αναφέρει ως «Βόρεια Κύπρο» τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και κατατάσσει το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο πάνω από τη Γαλλία. Είναι παράλογο, λοιπόν, «κριτής» της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα να είναι μία τέτοια έκθεση.

 

Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ως προς την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα, θα πρέπει να εξεταστούν πραγματικά γεγονότα και όχι έρευνες, που δεν έχουν καμία βάση και επιστημονική εγκυρότητα.

 

Η πολιτική της Ελλάδας για την ελευθερία του Τύπου είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενισχύσει με αποφασιστικότητα τη νομοθετική εργαλειοθήκη της για την προστασία των δημοσιογράφων μέσω του άρθρου 110 του νόμου 4915/2022 για την Ευθύνη του Τύπου, μεριμνά για τη δημιουργία ενός ειδικού Task Force για τον σχεδιασμό και την κατάθεση προτάσεων, αλλά και του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Παράλληλα, παρέχει οικονομική στήριξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων, για την προάσπιση των δημοσιογράφων. Επιπλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα σκοπεύει να είναι πρωτοπόρος στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης που συζητείται στην Ευρώπη.

 

Γίνεται σαφές ότι τέτοιες «συκοφαντίες χωρίς σύνορα» δεν έχουν θέση στον δημόσιο πολιτικό διάλογο, δεν έχουν θέση σε μία Ελλάδα που κάνει βήματα μπροστά και ενισχύει την εικόνα της στη διεθνή σκηνή, δεν έχουν θέση στην Ευρώπη.

 

Η Ελλάδα, σε ό,τι έχει να κάνει με την ελευθερία του Τύπου, θα εξακολουθήσει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, εκπέμποντας στην Ευρώπη το μήνυμα ότι συνεχίζει να αποτελεί το λίκνο της δημοκρατίας.

 

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι Eυρωβουλευτης της ΝΔ

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”