Συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο Ερντογάν απέστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. «Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο που έχει ολοκληρωθεί με την εκλογή του κ. Ερντογάν. Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του και να τονίσω ακόμη μια φορά τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχώρησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Ενέργειας και των εταιρειών δραστηριοποίησης στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό, προσθέτοντας:

«Αντιλαμβάνεστε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η προσπάθειά μας μπαίνει σε ένα δεύτερο στάδιο, γιατί ήταν ορόσημο και ελπίζουμε να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις». Ο κύριος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε σχετικά με το εν λόγω εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας:

«Είναι η ένδειξη του πόσο ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Δυόμισι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα κυβέρνηση παρουσιάζουμε έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό.

Υπάρχουν τρία βασικά δεδομένα. Το πρώτο αφορά τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά, το δεύτερο αφορά την προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το τρίτο αφορά τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τις εξαίρετες σχέσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με τα γειτονικά κράτη.

Η στρατηγική μας αποσκοπεί στο να φέρουμε όλα αυτά τα τρία δεδομένα μαζί με πρωταρχικό στόχο φυσικά την εγχώρια αγορά, είμαστε υπόλογοι, έχουμε υποχρέωση έναντι των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που υπάρχει αυτήν τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσουμε την προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άρα, να φέρουμε αυτά τα δύο μαζί αξιοποιώντας τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τις εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.