Η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τα super yachts αυτό το καλοκαίρι. Η Ιταλία, που είναι παραδοσιακά γνωστή για πρώτος προορισμός των πολυτελών σκαφών αναψυχής, είναι στην πρώτη θέση και αυτή την περίοδο φιλοξενεί 259 γιοτ. Ακολουθούν η Ελλάδα που φιλοξενεί 235 γιοτ, η Γαλλία 217, η Ισπανία 150 και η Τουρκία 94.

Η ανάπτυξη της πολυτελούς κρουαζιέρας και του πολυτελούς yachting είναι αλματώδης. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς σε αυτόν τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, προσφέροντας αξιοσημείωτες υπηρεσίες και μοναδικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς προορισμούς στη νησιωτική χώρα, αλλά και στους κύριους προορισμούς της ενδοχώρας. Από το 2021 αλλά και το 2022 είναι στην πρώτη θέση εκμετάλλευσης επαγγελματικών σκαφών μεγάλου μεγέθους, μήκους άνω των 35 μέτρων, με υψηλές προδιαγραφές και ανέσεις στην Μεσόγειο, με την κίνηση στους ελληνικούς προορισμούς να φτάνει το 24%. Ακολουθεί η Γαλλία με 19% και εν συνεχεία η Ιταλία με 17%.

Όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, λίγοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα μεσαίου μεγέθους yacht συνεισφέρει όσο δύο boutique ξενοδοχεία και ότι ένα και μόνο mega yacht παράγει το αποτέλεσμα ενός ολόκληρου resort. Στη μεγάλη εικόνα της πολυτελούς κρουαζιέρας κυριαρχεί από ελληνικής πλευράς η οικογένεια Δράγνη. Το ελληνικό ναυπηγείο Golden Yachts τον περασμένο Μάιο προέβη στην καθέλκυση του 78μετρου O’REA, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η επιτομή της νέας γενιάς του yachting.

Τις επενδύσεις της στον τομέα των super yachts επεκτείνει η AYC συμφερόντων της οικογένειας του Βαγγέλη Αγγελάκου. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αγγελάκο. Στα τέλη του περασμένου Μάιου, η AYC παρήγγειλε τρεις νέες θαλαμηγούς. Αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των θαλαμηγών μέσω ναυλώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυνατή όσο και παραδοσιακή είναι Variety Cruises της οικογένειας Βενετόπουλου, μια εταιρεία που προσφέρει ταξίδια 7 ημερών με μικρά πλοία από το 1949. Η Variety Cruises διατηρεί μια προσέγγιση που συνδυάζει την πολιτιστική και οικολογική βιωσιμότητα, ενώ προσφέρει μια όμορφη εμπειρία για λίγους επισκέπτες σε κάθε πλεύση. Κατά το παρελθόν ο κλάδος δεν είχε τύχει της ανάλογης στήριξης από το ελληνικό κράτος, ενώ προσφέρει τόσα πολλά στην ελληνική οικονομία. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας προσανατολίζεται σε μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη στήριξη.