Η δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφαινόμενη ήττα στις εκλογές του 2023 φουντώνει τα σενάρια διαδοχής για τον άχαστο Τσίπρα.
Γράφει η Ελευθερία Γερωργίου
Το έδαφος για την επόμενη εκλογική ήττα του προετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας, με την επιμονή του επί συγκεκριμένης στρατηγικής, όπου η τοξικότητα και οι υψηλοί τόνοι κυριαρχούν, να μη βρίσκει ακροατήριο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν οι φωνές που καλούν την ηγεσία σε αλλαγή του μείγματος της πολιτικής, μήπως και προλάβουν, στα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν έως την προσφυγή στην κάλπη, να αλλάξει η εικόνα. «Διαφορετικά, το βράδυ των εκλογών θα ψάχνουμε πάλι τι έφταιξε, γιατί χάσαμε και θα αναζητούμε απαντήσεις σε εσωτερικά έγγραφα τα οποία θα αναλύουν το τίποτα», σχολίαζε σε πολιτική συνάντηση κομματικό στέλεχος.
Οσοι βρίσκονται πέριξ του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν –χωρίς να πείθουν– πως η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική από εκείνη που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και ότι «στη στροφή θα κάνουμε τη διαφορά». Την ίδια ώρα, όμως, διάφοροι σκοτεινοί και αρρωστημένοι εγκέφαλοι επενδύουν στη συνωμοσιολογία την οποία διοχετεύουν στα ελεγχόμενα μέσα, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει στήσει μηχανισμό ελέγχου ακόμα και του εκλογικού αποτελέσματος», γυρίζοντας τη χώρα πίσω στα μετεμφυλιακά χρόνια που με κόπο το πολιτικό σύστημα –και η κοινωνία– κατάφερε να προσπεράσει.
Τα σενάρια αυτά δεν έχουν άλλο αντικείμενο από το να δικαιολογήσουν προκαταβολικά μία ακόμα ήττα του Αλέξη Τσίπρα, με μια παραληρηματική όμως επιχειρηματολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις θυμίζει «τιτανικό», ενώ περισσεύουν τα δηλητηριώδη σχόλια για την τυφλή αντιπολίτευση που ακολουθεί ο Τσίπρας και η ομάδα του, με έμφαση στη μονοκαλλιέργεια των «παρακολουθήσεων».
Ψάχνουν διάδοχο
Τυπικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται ακόμα και μπροστά σε μια νέα μεγάλη ήττα. «Η Αριστερά δεν λειτουργεί με τέτοιους όρους. Είναι συλλογική η ευθύνη», σχολίαζε σε ανύποπτο χρόνο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ερωτώμενος σχετικά. «Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκλεγεί από τη βάση πρόσφατα και η θητεία του είναι ακόμα φρέσκια» συμπλήρωνε, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι ακόμα και αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας.
Η πραγματικότητα όμως διαφέρει κατά πολύ από αυτό. Μετά τη νίκη του 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μόνο ήττες ενώ γίνεται ξεκάθαρο και από τις δημοσκοπήσεις ότι η δυναμική του έχει εξαντληθεί και δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω.
Η εξάντληση του πολιτικού κεφαλαίου του έχει γίνει αντιληπτή και μέσα στην Κουμουνδούρου, με πολλούς να αναζητούν τη διάδοχη κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να προέρχεται από μεταγραφή παρά μόνο από τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νεότερη γενιά στελεχών –Αχτσιόγλου κ.ά.– δεν είναι πολιτικά ώριμη να αναλάβει το βάρος μιας τέτοιας ευθύνης.
Το αδιέξοδο επαναφέρει πιο επιτακτικά από ποτέ, όπως υποστηρίζουν πολλά στελέχη της «Ομπρέλας», τη «λύση» του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος –μετά την αποχώρησή του από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία από την πολιτική– δέχεται πιέσεις να επαναδραστηριοποιηθεί ενώ το όνομά του έχει πέσει πολλές φορές στο τραπέζι, με τον ίδιον προς το παρόν να προβάλλει αντιστάσεις.
Οι ΠΑΣΟΚογενείς
«Ο ίδιος φαίνεται να είναι αποφασισμένος να μείνει εκτός της πολιτικής σκηνής, όμως αν το θέμα τεθεί πιο επιτακτικά με στόχο τη διάσωση του κόμματος ύστερα από μια ακόμα εκλογική ήττα, το πιθανότερο είναι, υπό το ιστορικό βάρος, να δεχθεί. Εστω ως προσωρινή λύση. Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί, το ιδανικό θα ήταν να έχει εκλεγεί βουλευτής ώστε να έχει κοινοβουλευτική παρουσία. Το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην είναι εκλεγμένος είναι προς αποφυγήν για εμάς. Δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτό κάποιος τρίτος να σηκώσει το βάρος ενώ και τα ιστορικά στελέχη δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή», σημειώνει βουλευτής του κόμματος που βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και δεν κρύβει την ανησυχία του μήπως στο τιμόνι του κόμματος –τουλάχιστον κοινοβουλευτικά– βρεθεί κάποιος ΠΑΣΟΚογενής.
Στο πρόσωπο του Σακελλαρίδη δείχνουν να συμφωνούν όλα τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κόμματος ενώ εκτιμάται πως θα μπορούσε να αποτελέσει και τον φυσικό επικεφαλής της «Ομπρέλας». Κομματικό στέλεχος ήδη από τη νεολαία, γνωρίζει τις λεπτές ισορροπίες ενώ, παρά την πικρία του, δεν έχει εκφραστεί ποτέ αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάντως δεν φαίνεται να υποστηρίζει με θέρμη την επιστροφή Σακελλαρίδη, μιας και γνωρίζει καλά πως τότε θα αποκτήσει εντός του κόμματος το αντίπαλον δέος που με αξιώσεις μπορεί να τον αμφισβητήσει. Σήμερα «παίζει μπάλα» μόνος του και αξιοποιεί κάποιες από τις αρχές της Αριστεράς προς όφελός του: εκείνος –και το κονκλάβιό του– αποφασίζει, τα στελέχη ακολουθούν, αλλά οι ευθύνες επιμερίζονται…