Μετά τις εκλογές  της 25ης Σεπτεμβρίου, όπου επιβεβαιώθηκε  η αναμενόμενη επιτυχία των αδελφών της Ιταλίας και της Μελονι  ηγέτης και αρχιτέκτονας του εκλογικού αποτελέσματος του κόμματός της, μπορούμε να αρχίσουμε να αναλογιζόμαστε τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση στη σχέση της με την Ευρώπη και γενικότερα σε διεθνές επίπεδο.

Το αίνιγμα της Ιταλίας

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι η κυβέρνηση που ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα (όχι πριν από τα τέλη Οκτωβρίου), είναι  ένα κόμμα που ομολογουμένως ανήκει στον χώρο της πιο ριζοσπαστικής δεξιάς, μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (της οποίας η Τζόρτζια Μελόνι είναι πρόεδρος), και σηματοδοτεί μια σημαντική ρήξη και αλλαγή σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Γι’ αυτούς τους λόγους και μόνο, αναπόφευκτα θα εγείρει ορισμένα ερωτήματα και ανησυχίες στους διεθνείς εταίρους μας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Είναι αλήθεια ότι η Μελονι φάνηκε να εχει συνείδηση της δυσπιστίας γύρω από την προοπτική της εκλογικής της επιτυχίας στο εξωτερικό και έχει κάνει τα πάντα για να ακολουθήσει μια γραμμή σύνεσης και ευθύνης με σαφή στόχο να καθησυχάσει τις κυβερνήσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αλλά είναι εξίσου προφανές ότι μόλις βρεθεί στην κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εγκαταλείψει εντελώς τον ρόλο της αρχηγού ενός κόμματος που εμπνέεται από τις αξίες  του εθνικισμού και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να λάβει υπόψη της τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της, στους οποίους είχε υποσχεθεί μια κυβερνητική ατζέντα στο όνομα της ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας της Ιταλίας.

ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Μελονι  δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής στο θέμα της σχέσης με τις ΗΠΑ, στη θέση της Ιταλίας σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και στις σχέσεις με τη Ρωσία, στη θέση της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ. Εκτιμώ ότι θα συνεχίσει τη γραμμή της κυβέρνησης Ντράγκι για πίστη στην Ατλαντική Συμμαχία, για τη σημασία της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, για τη στήριξη της Ουκρανίας (συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών όπλων) και για την ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης του συστήματος κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα προβλήματα σε αυτό το μέτωπο η Μελόνι θα μπορούσε να τα διαχειριστεί με σύνεση και επιδέξιους  ελιγμούς , δεδομένου ότι είναι γνωστές οι φιλορωσικές παρορμήσεις του Σαλβίνι και του Μπερλουσκόνι. Σε αυτό το πεδιο θα δοκιμαστεί η ηγετική ικανότητα του επόμενου επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας. Επίσης σημαντικό είναι  ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών να είναι ένα αξιόπιστο πρόσωπο στο εξωτερικό, σε αρμονία με τον πρωθυπουργό και να χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Η σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με ορισμένες κυβερνήσεις, από την άλλη πλευρά, κινδυνεύει να γίνει πιο περίπλοκη, ένα ζήτημα για το οποίο η Μελονι θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει διαβεβαιώσεις , χωρίς να προδώσει την πολιτική της θέση, ίσως ελαχιστοποιώντας  κάποιες από τις θέσεις της από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση. Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθούν  ακόμα να αποκρυπτογραφήσουν  κάποιες δηλώσεις της  στην προεκλογική εκστρατεία , για να κατανοήσουν  ποιους συμμάχους θα διαλέξει στην Ευρώπη, πώς θα διαχειριστεί τη σχέση της  με την Ουγγαρία και την Πολωνία, πώς θα τοποθετηθεί σε σχέση με τις περίπλοκες επιλογές που θα πρέπει να κάνει η Ένωση τους επόμενους μήνες.

Το επείγον του προϋπολογισμού

Είναι αναπόφευκτο ότι η πρώτη δοκιμασία της αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης θα είναι ο επόμενος προϋπολογισμός του 2023.

Είναι περισσότερο από πιθανό η Κομισιόν να δώσει στη νέα Κυβέρνηση παράταση της προθεσμίας της 15ης Οκτωβρίου, που προβλέπεται από τους ισχύοντες κανόνες, για την παρουσίαση στις Βρυξέλλες του προσχεδίου του νόμου. Ωστόσο, εδώ πρεπει να υιοθετήσει μια στάση συνεργασίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να γνωρίζει τις ανησυχίες των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών.

Πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι σε αυτό η Μελόνι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, άφησε να εννοηθεί ότι γνώριζε καλά τους περιορισμούς που επιβάλλει το επίπεδο του δημόσιου χρέους της χωρας και την ανάγκη να μην δοθούν λάθος μηνύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αφήνοντας το τεκμήριο ότι η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει μια συνετή γραμμή διαχείρισης προϋπολογισμού και θα αποφύγει τις συγκρούσεις . Επίσης σε αυτή την περίπτωση θα είναι σημαντικό ο επόμενος Υπουργός Οικονομίας να είναι υπεύθυνος, ικανός και ει δυνατόν γνωστός εκτός Ιταλίας.

Σύμφωνο Σταθερότητας

Άμεσα συνδεδεμένο με τον νόμο για τον προϋπολογισμό είναι το ζήτημα της θέσης που θα αποφασίσει να λάβει η νέα κυβέρνηση για τις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Οκτωβρίου (προς το παρόν υπό μορφή ανακοίνωσης) για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Δύο φαινομενικά εσωτερικά ζητήματα, αλλά πολιτικά πολύ ευαίσθητα και διχαστικά, στα οποία η Ιταλία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ μετά την Ελλάδα,  θα πρέπει να κάνει αξιόπιστες προτάσεις και επίσης να επιλέξει τους σωστούς συμμάχους .

Ακόμα στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα συνδυάσει και θα διατυπώσει το αίτημα, που επανειλημμένα ανέφερε η Μελόνι, για επαναδιαπραγμάτευση του Εθνικού Σχεδίου Ανανέωσης και Ανθεκτικότητάς {ΕΣΑΑ)  . Στην πραγματικότητα, αυτό το Σχέδιο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακόμη προς εφαρμογή. Ασφαλώς όσον αφορά την πραγματοποίηση εκείνων των επενδύσεων που πρέπει να χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλά και για το κομμάτι που αφορά την εφαρμογή εκείνων των μεταρρυθμίσεων, που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση Ντράγκι, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν, και που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανανέωσης , καθώς και απαραίτητες προϋποθέσεις για μια αξιόπιστη διαδικασία εκσυγχρονισμού της χώρας.

Ορισμένες αλλαγές στο περιθώριο είναι ίσως δυνατές (επίσης επειδή ορισμένα δεδομένα περιβάλλοντος έχουν αλλάξει). Αλλά θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Επιτροπή, με εποικοδομητικό διάλογο και χωρίς να δίνεται η εντύπωση ότι θέλει να αμφισβητήσει τα θεμελιώδη του σχεδίου, γνωρίζοντας ότι ακόμη και σε αυτό οι εταίροι μας δεν θα προεξοφλήσουν τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος κεφαλαίων NGEU (ΕΕ επόμενης γενιάς).

Ενεργειακό σχέδιο

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει τότε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη ενεργειακή έκτακτη ανάγκη, συνέπεια της μείωσης της προσφοράς ορυκτών καυσίμων και της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Μαζί με την Ευρώπη (η οποία, επιπλέον, εξακολουθεί να αναζητά μια συμφωνία για ένα πακέτο αξιόπιστων και αποτελεσματικών μέτρων), θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού, συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε για διαφοροποίηση των αγορών φυσικού αερίου και αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου αερίου .

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να λάβει πιο σημαντικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και πάνω από όλα, θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ταυτόχρονα τη συνέχεια προς την απαραίτητη μετάβαση προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, με μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου. Ένα έργο που θα απαιτήσει αποφασιστικότητα και δεξιότητες, αλλά και διάθεση, αν χρειαστεί, να ζητήσει θυσίες, ιδιαίτερα από τις οικογένειες, όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.