«Οχι μόνο φτιάχνετε fake news αλλά και δηλητηριάζετε τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας», έγραψε χθες στον επίσημο λογαριασμό του, απευθυνόμενος στην Deutsche Welle, ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. Το ασυνήθιστα οργίλο ύφος της ανάρτησης, καθώς και οι αναφορές «επιμένετε σε ένα ψέμα», το οποίο «ο υπουργός Εξωτερικών μας διέψευσε», κατά το λεκτικό Αλτούν, μάλλον ενισχύουν παρά αποδυναμώνουν την είδηση της Deutsche Welle ότι ο Αχμέτ Τσαβούσογλου ζήτησε από τον τούρκο πρόεδρο να μην κάνει κάποια κίνηση υλοποίησης της απόφασής του να απελάσει δέκα ξένους πρεσβευτές στην Αγκυρα – ανάμεσά τους και εκείνους των Η ΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας – επειδή συνυπέγραψαν δήλωση με την οποία ζητούσαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα. Και πως σε αντίθετη περίπτωση ο ίδιος δεν θα συνέχιζε ως ΥΠΕΞ.
Οποιος γνωρίζει τη διαδικασία με την οποία ειδησεογραφεί η Deutsche Welle – ένας δημόσιος οργανισμός της Γερμανίας – δεν δυσκολεύεται να καταλήξει σε μερικές υποθέσεις. Με βασικότερη, ότι η DW δεν θα έβγαζε αβίαστα ειδικά μια τέτοια είδηση αλλά και στην απίθανη περίπτωση που το έκανε δεν θα επέμενε σ’ αυτήν, εάν ήταν ανακριβής. Οπως επίσης και το ότι η Αγκυρα δεν θα επέλεγε αυτόν τον τόνο για να απευθυνθεί σε έναν δημόσιο γερμανικό φορέα, εάν επρόκειτο απλώς για ένα ατόπημα κάποιου συντάκτη. Και δεν θα το έκανε υπό το βάρος των ευαίσθητων ισορροπιών ένεκα και της παρουσίας σχεδόν τριών εκατ. ατόμων τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία.
Ο Ερντογάν έκανε πίσω στην πρωτοφανή απόφασή του να απελάσει τους «δέκα», αποδίδοντας την ανάκλησή της σε υποχώρηση των πρεσβευτών. Κάτι το οποίο φρόντισε να διατυμπανίσει προς κάθε κατεύθυνση και η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση TRT προχθές το βράδυ. Ωστόσο, καμία χώρα δεν προχώρησε σε κάτι πέραν της γενικής αναφοράς περί σεβασμού της αρχής της μη ανάμειξης των διπλωματικών αποστολών στα εσωτερικά των χωρών όπου φιλοξενούνται ενώ κάποιες χώρες, ειδικά η Γερμανία και η Γαλλία, περιορίστηκαν σε ένα retweet της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα, στέλνοντας μηνύματα. Ηταν και είναι δε φανερό πως όσο κι αν τα πράγματα οδηγήθηκαν παρασκηνιακά σε εκτόνωση, η απόφαση για απέλαση δέκα πρεσβευτών ήταν αψυχολόγητη και ακραία από κάθε άποψη και είχε φέρει τον ευρισκόμενο μάλιστα σε επίσκεψη στη Νότια Κορέα, Αχμέτ Τσαβούσογλου, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Παρά τις αναγκαστικά ακραίες τοποθετήσεις του κατά διαστήματα, ο Τσαβούσογλου είναι γνωστός ως ιδιαίτερα πραγματιστής, ο πλέον πραγματιστής ίσως των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά κοντά στον Ερνιογάν. Είναι εξίσου γνωστός για τη σοβαρότητά του και ως εκ τούτου δεν θα ήθελε να συνδεθεί το όνομά του με μια τόσο επιπόλαια κίνηση. Αυτό το προφίλ του Τσαβούσογλου είναι άλλωστε και ο παράγοντας για τον οποίο βρέθηκε αρκετές φορές υπό δυσμένεια με κύκλους του Προεδρικού να διοχετεύουν στα εγχώρια και ξένα Μ ΜΕ ακόμη και ονόματα φερόμενων ως διαδόχων του. Ο Τσαβούσογλου όμως έμενε, καθώς είναι ένας ικανός πολιτικός χωρίς τον οποίο η θέση της Τουρκίας διεθνώς δεν θα ήταν αυτή που είναι, μιλώντας για το θετικό κομμάτι της εικόνας.
Και είναι μόνο λογικό και αναμενόμενο να έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει έναν τέτοιο διπλωματικό όλεθρο, τον οποίο η DW περιέγραφε προ τριών ημερών ως απέλπιδα προσπάθεια του Ερντογάν να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τα αδιέξοδα.
Οπως είναι εξίσου λογικό πως αυτό το κομμάτι της διαφοροποίησης Τσαβούσογλου δεν θα ήταν λογικό να κρατηθεί μυστικό, σε μια περίοδο όπου η γενική εντύπωση στην Τουρκία και διεθνώς είναι πως οι μέρες εξουσίας του Ερντογάν μετριούνται πλέον αντίστροφα. Οσο για την αναφορά ότι ο Ερντογάν είπε στον Τσαβούσογλου πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι εάν εκείνος έφευγε από ΥΠΕΞ, μοιάζει μάλλον με ασφαλιστική δικλίδα για αυτόν που έδωσε την πληροφορία. Κανείς, ούτε και ο Τσαβούσογλου ο οποίος διέψευσε σε έναν τελείως διαφορετικό τόνο από αυτόν της Προεδρίας την είδηση, θα τολμούσε να πει ποτέ κάτι τέτοιο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: Τα Νέα