Καυτός ο Σεπτέμβριος για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο σκαμνί θα κάτσουν Παπαγγελόπουλος, Τουλουπάκη και Παππάς.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Τη 19η Σεπτεμβρίου 2022 θα ξεκινήσει στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Και οι δύο θα δικαστούν για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας λόγω μη έγκαιρης αποστολής στη Βουλή δικογραφίας που αφορούσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Ξανθός) το α΄ εξάμηνο του 2015 έπειτα από μήνυση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη μη έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ’ εξακολούθηση, για πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς.

Εχουν ήδη κληρωθεί από την Ολομέλεια της Βουλή τα 13 τακτικά και τα 6 αναπληρωματικά μέλη του δικαστηρίου σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου. Κληρώθηκαν οι ανώτατοι δικαστές του Αρείου Πάγου Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη, Βασιλική Ηλιοπούλου και από το ΣτΕ οι Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Σκαρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Ολγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου.

Ως αναπληρωτές κληρώθηκαν από τον Αρειο Πάγο οι Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Μαρία Κουβίδου, Γεώργιος Κόκκορης και από το ΣτΕ οι Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Αννα Καλογεροπούλου. Τακτική εισαγγελέας ορίστηκε η Ολγα Σμυρλή και αναπληρώτρια η Αριστέα Θεοδόση.

 

Το κατηγορητήριο

Αν δούμε πιο αναλυτικά τις υποθέσεις για τις οποίες διώκεται ο πρώην υπουργός, θα παρατηρήσουμε ότι πρόκειται για σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν επί μακρόν την ελληνική κοινωνία, παρά τις προσπάθειες από διάφορες πλευρές να «κρυφτούν» τα θέματα.

Ο κατηγορούμενος Δημ. Παπαγγελόπουλος για παρεμβάσεις στο έργο τριών εισαγγελέων: Ελένης Ράικου κατά το πρώιμο στάδιο των ερευνών για τη Νοvartis, όχι για τη συνέχειά τους, από την Ελένη Τουλουπάκη, Γεωργίας Τσατάνη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου που έχει αποβιώσει, και Παν. Αθανασίου για πιέσεις σχετικά με αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζου για να μην μπορέσει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και για ενοχοποίηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου.

Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσει και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη γιατί, κατά το βούλευμα, σωστά «έστειλε» τους δέκα πολιτικούς στη Βουλή –που στη συνέχεια αθωώθηκαν όλοι–, αλλά παρέλειψε να στείλει και τους Παναγιώτη  Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό. Γι’ αυτό, μάλιστα, κρίνεται τόσο σοβαρό, διώκεται για κακούργημα και ο Δημ. Παπαγγελόπουλος για το ίδιο, ως ηθικός αυτουργός της.

Από την άλλη πλευρά, στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται αμετάκλητα να δικαστεί και ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς για «παράβαση καθήκοντος», σε βαθμό πλημμελήματος, αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Μαζί με τον Νίκο Παππά παραπέμπεται σε δίκη ως συνεργός και ο επιχειρηματίας-εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος είχε μετάσχει στον επίμαχο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από προτροπή του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσιπρα, προκειμένου, όπως έχει καταγγείλει, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Το υπ’ αριθμ. 4/2022 βούλευμα παραπομπής για τους Νίκο Παππά και Χρήστο Καλογρίτσα υιοθέτει πλήρως την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη ως προς την ποινική ευθύνη και των δύο κατηγορουμένων για την οργάνωση και τους χειρισμούς στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που είχε προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, έντονες αντιδράσεις, ενώ ο σχετικός νόμος τελικά ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Τον Σεπτέμβριο

Η συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου αναμένεται να γίνει με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη σε εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έπειτα από τις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο ίδιος ο Χρήστος Καλογρίτσας περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας κατήγγειλε στη Βουλή αλλά και στη Δικαιοσύνη ότι προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του Νίκου Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ από επιχειρηματικό κολοσσό για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή κάποιου στον διαγωνισμό.

Μετά τις δυσώδεις παραπάνω υποθέσεις οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί «να έχουν βάλει την ουρά στα σκέλια» που λέει ο θυμόσοφος λαός, βγαίνουν στην επίθεση, κατηγορώντας ακόμα και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Αλλά τι περιμένει κανείς από ανθρώπους που έψαχναν να ελέγξουν τους «αρμούς της εξουσίας»…