Με «όπλο» τα φαντασιακά σενάρια και τις θεωρίες συνωμοσίας που πλάθει στο μυαλό του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει προς τις εκλογές στον λασπωμένο δρόμο της τοξικότητας μόνος κι έρημος, αφού οι πολίτες αρνούνται να τον ακολουθήσουν

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παπασταθόπουλος

 

Τα ύστερα του κόσμου: να προεξοφλεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και –εμμέσως πλην σαφώς– να παραδέχεται την ήττα του επτά μήνες προτού στηθούν οι κάλπες.

Τα ύστερα του κόσμου: για πρώτη φορά από την πτώση της χούντας –και με τη δημοκρατία ισχυρή όσο ποτέ– να τολμά αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος να αμφισβητεί, α λα Τραμπ, το επερχόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα ύστερα του κόσμου: για πρώτη φορά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητεί τοξικά, λαϊκιστικά –και με ύφος που παραπέμπει σε ηγέτες τύπου Τραμπ και Μπολσονάρου– αλλαγή υπουργών, εισαγγελέων και άλλα τέτοια δημοκρατικά. Μόνο συγκυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ακόμη, αλλά όσο πλησιάζουν οι εκλογές μπορεί να το διαπράξει και αυτό.

 

Σε διαρκή παραζάλη

Εδώ και έξι μήνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να βρίσκεται σε διαρκή –πολιτική– παραζάλη: πότε «στήνει» μόνος του κάλπες, πότε δίνει ημερομηνίες (!) εκλογών, πότε ζητάει αλλαγή του μισού Υπουργικού Συμβουλίου, πότε ακούει φωνές για το Predator, που δήθεν έχει «προμηθευτεί» και χρησιμοποιεί το κράτος, πότε μιλάει σαν αστυνόμος Σαΐνης για τα κακόβουλα λογισμικά και πάει λέγοντας…

Ολα αυτά δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έτσι τοξικά και τραγουδιστά θα πάει μέχρι τις εκλογές. Με «όπλο» τα φαντασιακά σενάρια και τις θεωρίες συνωμοσίας που πλάθει στο μυαλό του, θα βαδίσει μόνος κι έρημος στον λασπωμένο δρόμο της πολιτικής αθλιότητας και εξαχρείωσης. Και λέμε και το τονίζουμε, μόνος, γιατί οι πολίτες αρνούνται να ακολουθήσουν τον αμετροεπή πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία που έχει επιλέξει.

Επιπροσθέτως, ούτε έχουν χρόνο να ξοδέψουν ούτε και διάθεση να συμμεριστούν τα πολιτικά υπαρξιακά προβλήματά του. Εχουν τα δικά τους σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουν: την εργασία τους, την εισαγόμενη ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

 

Εν αρχή ήταν τα γεγονότα

Για να μη μακρηγορούμε με απεραντολογίες σαν τον Τσίπρα, ας παραθέσουμε τα γεγονότα, τα οποία μιλούν από μόνα τους και συνάμα εκθέτουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

  • 21 Ιουνίου 2022: Ο Τσίπρας στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία, αφού ξιφουλκεί κατά της κυβέρνησης, ζητεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τα εξής:

1 Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο.

2 Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να οδεύσει ομαλά η χώρα προς τις εκλογές.

3 Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο.

4 Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τσίπρας είπε αυτά τα ωραία τότε, εν μέσω θέρους, στους αποσβολωμένους συντρόφους του –που κι αν έχουν ακούσει από τον αρχηγό τους απίθανες θεωρίες– γιατί κάποιος τον έπεισε ότι ο Μητσοτάκης θα προχωρούσε αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο σε πρόωρες εκλογές.

Για τα πρακτικά, οι τέσσερις επαναστατικές προτάσεις του πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων, όπως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, αλλά αυτό ουδόλως πτόησε τον ατρόμητο κύριο Τσίπρα.

  • 23 Οκτωβρίου 2022: «Διαβάζω σε εφημερίδες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μεταθέσει τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρέπει να μας πει η κυβέρνηση πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αν σκέφτεται μετάθεση ή θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί». Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Η απάντηση ήρθε αμέσως από την κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, και ήταν ηχηρή: «Σχετικά με τις απορίες του κ. Αλέξη Τσίπρα για τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, η απάντηση είναι απλή: Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτήν την ημερομηνία» – αλλά και πάλι δεν ίδρωσε το αυτί του… άχαστου.

  • 4 Νοεμβρίου 2022: Οπως προαναφέραμε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι οι ευφάνταστες και εμπνευσμένες προτάσεις του αξιολογούνται όπως τους… πρέπουν από πολίτες και κυβέρνηση, δεν το βάζει κάτω και επανέρχεται δριμύτερος.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου –και ενώ έχει δώσει ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου στη Βουλή για τη νόμιμη επισύνδεση στο κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη– αποφασίζει να εκτεθεί και πάλι. Προχωρά σε μια… βαρυσήμαντη δήλωση, σχεδόν καρμπόν με τις άλλες δύο που γράφουμε παραπάνω. Η διαφορά εδώ έγκειται στο ότι τώρα ζητεί μόνο μια παραίτηση υπουργού, «όταν μπούμε», όπως λέει, «και επίσημα σε προεκλογική περίοδο», αυτήν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

 

Η δήλωση-περιβόλι…

«Ο κ. Μητσοτάκης άλλη μια φορά κρύφτηκε σαν τη στρουθοκάμηλο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Δεν ήρθε να απαντήσει στη Βουλή, κρύφτηκε από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έκρυψε και από αυτήν της ελληνικής Βουλής τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος.

Επιλέγει το σκοτάδι της συγκάλυψης, παρά το γεγονός ότι διαρκώς νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων του, δημοσιογράφων, ακόμη και υπουργών του, που παρακολουθούνταν παράνομα είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων από την ΕΥΠ είτε μέσω του παράνομου λογισμικού Predator είτε συνδυαστικά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενόσω επιλέγει το σκοτάδι, το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης εξακολουθεί να λειτουργεί και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να το απενεργοποιήσει.

Η χώρα όμως δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπ’ αυτήν τη συνθήκη. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση. Κυρίως, όμως, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μη μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας.

Και για αυτό τον καλούμε να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει, τη δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Πρώτα απ’ όλα τον καλούμε να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει την καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρείες στη χώρα μας. Δεύτερον, να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη. Τρίτον, να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κυρίας Βλάχου, η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.

Τέλος, να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί –με διακομματική συναίνεση– υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Πρόκειται, επαναλαμβάνω, για τις ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Να σταματήσει να κρύβεται, να δώσει άμεσα απαντήσεις».

 

Αντεπίθεση Οικονόμου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και πάλι σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μας μονοπάτια. Χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, βασισμένος μόνο σε ψέματα και ανυπόστατες φήμες, φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας και το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών είναι ένα κεκτημένο της μεταπολίτευσης, το οποίο οφείλουμε όλοι –πολιτικοί και πολίτες– να προστατεύσουμε ως κόρην οφθαλμού. Κανείς, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν διανοήθηκε να το αμφισβητήσει. Ο κ. Τσίπρας μιμείται τους ακραίους πολιτικούς στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία, οι οποίοι δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν διστάζουν να πληγώσουν βαριά τους θεσμούς των χωρών τους.

Αναζητεί απεγνωσμένα δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα του, φτάνοντας στο σημείο να θυσιάσει την ομαλότητα και τη νομιμότητα για να στήσει γραμμή προσωπικής του άμυνας. Ομως η πολιτική αδυναμία του οφείλεται στην πολιτική ανεπάρκειά του, στην ένδεια προτάσεων για τα υπαρκτά και τα μεγάλα που απασχολούν την πατρίδα – και στον “τραμπισμό α λα γκρέκα” με τον οποίον πολιτεύεται».

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, που κατά τον Τσίπρα «κρύφτηκε», βρισκόταν στο Βερολίνο σε επίσημο ταξίδι.

Τέλος, για το άλμα στο κενό που κάνει, ενώ είναι γνωστό πως δεν προκύπτει από πουθενά και για κανέναν λόγο ότι η πολιτεία χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά, ζητώντας από τον πρωθυπουργό «να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει την καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρείες στη χώρα μας», μια φράση μπορεί να πει κανείς: «Ετσι είναι, κύριε Τσίπρα, αν έτσι νομίζετε».