Τον ενισχυμένο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, έχοντας τη δυνατότητα να διατηρεί άριστες επαφές με τον αραβικό κόσμο και ταυτόχρονα μια πραγματική στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο.
Με κάποιες ημέρες καθυστέρηση λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη το κυβερνητικό αεροσκάφος, ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Βηρυτό μετά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου, αλλά και την περιοχή εν γένει μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτρη Χούπη.
Κατά την παραμονή του στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον ομόλογό του, Najib Mikati, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής, Nabih Berri. Στις συνομιλίες του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης «θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδος να συνδράμει στην ενίσχυση των κρατικών δομών του Λιβάνου». Μεταξύ αυτών των δομών, περιλαμβάνονται και οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή της εκεχειρίας. Αυτός είναι και ο λόγος της παρουσίας του κ. Χούπη.
Το προσφυγικό
Η Αθήνα χαιρέτισε θερμά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 26 Νοεμβρίου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και γι’ αυτό κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν τη σημερινή επίσκεψη ως «υψηλού συμβολισμού και σημασίας», τονίζοντας ότι η ελληνική παρουσία αποτελεί ένα «ισχυρό μήνυμα υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή» αλλά και «της στήριξης του Λιβάνου στην εφαρμογή της εκεχειρίας».
Υπό το πρίσμα αυτό και με ενδιαφέρον για το πώς εξελίσσονται οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές, ούσα χώρα πρώτης γραμμής, η Ελλάδα φαίνεται ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας ενεργότερο ρόλο και λόγο στα πράγματα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τον βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II και τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, με επίκεντρο το Συριακό.
Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας του Λιβάνου, η οποία αριθμεί περί τα 4.500 μέλη.
Συνάντηση ΥΠΕΞ
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον ομόλογό του Abdallah Bou Habib. Η συζήτηση των υπουργών θα εστιάσει στην επικαιρότητα της περιοχής. Προ ημερών, οι δύο ΥΠΕΞ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός όσον αφορά το Συριακό.
Σε ό,τι αφορά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Λιβάνου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, οι δύο αξιωματούχοι θα δρομολογήσουν νέα συνεδρίαση εντός του νέου έτους.
Διαχρονική φιλία
Η Ελλάδα και ο Λίβανος συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και οι διμερείς πολιτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα είναι πυκνές. Διαχρονικά, η Ελληνική Δημοκρατία στέκεται αρωγός στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου. Τον περασμένο Οκτώβριο, με μέριμνα των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, παραδόθηκε φορτίο με ανθρωπιστική βοήθεια στην αραβική χώρα. Στις αρχές του ίδιου μήνα, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη Βηρυτό, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 απεγκλώβισαν Ελληνες και Κύπριους πολίτες. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, έναν μόλις μήνα μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, η Αθήνα είχε αποστείλει αφειδώς ανθρωπιστική και άλλου τύπου βοήθεια με το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» στον Λίβανο.