Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στον αγροτικό κόσμο μετά την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης (70%) στους αγρότες. Κι αυτό διότι όχι μόνο το ποσό ήταν κουτσουρεμένο (488,3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε 538.768 δικαιούχους), αλλά έγιναν σοβαρά λάθη στις καταβολές, παρότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε εξ αρχής επιστήσει την προσοχή στον αρμόδιο φορέα, τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Ως εκ τούτου, ο υπουργός είχε μόνο έναν δρόμο, αυτόν της αποπομπής του Βαγγέλη Σημανδράκου από τη διοίκηση του οργανισμού. 

Οπως είναι λογικό, ο κ. Σημανδράκος χρεώνεται από τον κ. Αυγενάκη λανθασμένους χειρισμούς στην καταβολή των αποζημιώσεων. «Εχουν γίνει λάθη στις πληρωμές και έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στους αγρότες, την ίδια ώρα που το υπουργείο είχε ζητήσει να υπάρχει προσοχή στα πληρωμές, δικαιοσύνη, διαφάνεια και σωστή κατανομή των ενισχύσεων», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Δεν παίρνει την ευθύνη 

Το παράδοξο είναι ότι ο κ. Σημανδράκος δεν φέρεται να έχει καμία διάθεση να αποχωρήσει, καθώς η θητεία του λήγει έπειτα από έναν χρόνο, ενώ στη θέση αυτή βρέθηκε επί υπουργίας Γιώργου Γεωργαντά. Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο κ. Σημανδράκος δεν θέλει να πάρει πάνω του την ευθύνη και συνεπώς δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του μέχρι να λήξει και τυπικά η θητεία του. 

Το θέμα, πάντως, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να φτάσει στα δικαστήρια, καθώς ο κ. Αυγενάκης θα στείλει τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθούν οι κινήσεις του Οργανισμού. Το υπουργείο, όμως, πρόλαβε η Πανελλήνια Ενωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) που έστειλε εξώδικο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο οποίο απαριθμεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούν μεταξύ άλλων την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης, προγραμμάτων αλλά και άλλων ενισχύσεων. 

Ειδικότερα, γίνεται λόγος για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες δηλώσεων εκτός του gov.gr, κίνηση η οποία παραβιάζει τους κανονισμούς σε σχέση με την οριστικοποίηση των δηλώσεων Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι δεν έχει γίνει σωστή «φόρτωση» των δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης, ενώ προσθέτουν ότι δεν δόθηκε η παράταση των 10 ημερών στην υλοποίηση των μεταβιβάσεων. Τέλος, με το εξώδικο ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων «για τη διασφάλιση αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης που έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η ασφάλεια του gov.gr και όλο το σύστημα υποβολής δηλώσεων για το 2023». Σημειώνεται ότι η ΠΕΦΑΣΥ είναι ένας φορέας που εκπροσωπεί περισσότερα από 150 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ). 

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Αυγενάκης είχε χτυπήσει καμπανάκι. Αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αφήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τη Δράμα στα μέσα Οκτωβρίου, ο οποίος όλο νόημα δήλωνε ότι «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Δεν είναι κράτος αυτόνομο ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά ένας οργανισμός που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρέπει να λειτουργεί για το καλό των αγροτών και μόνο». Μάλιστα, είχε ανακοινώσει διαφάνεια, καλύτερη οργανωτική δομή και σεβασμό στα χρήματα των αγροτών σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Στο μεταξύ, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τις αρρυθμίες του οργανισμού, τη στιγμή που και τα δύο κόμματα γνωρίζουν ότι ο κ. Σημανδράκος προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης υπογράμμισε ότι η αδυναμία της κυβέρνησης «απλά να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες ώστε οι αγρότες της χώρας να λάβουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, αποτελεί ένα ακόμη ξεκάθαρο δείγμα πως αυτή η παρούσα ηγεσία της χώρας βυθίζει με την ανικανότητά της ακόμη περισσότερο στην απόγνωση τον πρωτογενή τομέα». 

Μικροπολιτικά... τρικ 

Ο κ. Κόκκαλης προσέθεσε πως «η προσπάθεια του κ. Αυγενάκη να μεταθέσει τις βαρύτατες ευθύνες του στους διορισμένους από τον ίδιον στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πείθει κανέναν, ούτε φυσικά απονέμει την επιβεβλημένη δικαιοσύνη για ένα πρώτου μεγέθους έγκλημα σε βάρος εκείνων που παράγουν τον πρωτογενή πλούτο στη χώρα μας», επισημαίνοντας ότι «το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει είναι να υποβάλλει την παραίτησή του [...] όχι μόνον ως ελάχιστη πράξη πολιτικής ευθιξίας, αλλά και γιατί έχει αποδείξει με τη συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα πως ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύεται είναι επικίνδυνος και προς τους Ελληνες αγρότες και προς την ίδια τη Δημοκρατία».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι οι «καρατομήσεις» μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας. «Η κυβέρνηση είναι έκθετη. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ανέχεται τις εγκληματικές αστοχίες του υπουργού του. Οι Ελληνες αγρότες όμως όχι». Με αυτήν την αναφορά, το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη επικρίνει την κυβέρνηση για την παραπομπή της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πως πρόκειται για άλλο ένα «επιτελικό» φιάσκο, με θύματα αυτήν τη φορά τους Ελληνες αγρότες, το οποίο «αποκαλύπτει την αναξιοπιστία και τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης».