Η Ελληνική Αστυνομία αποκάλυψε τη δράση μιας πολυπλόκαμης εγκληματικής οργάνωσης που συνδύαζε «προστασία» οίκων ανοχής και λεσχών με εκτεταμένες οικονομικές απάτες μέσω εικονικών εταιρειών. Το εν λόγω κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται αστυνομικοί, φέρεται να έχει προκαλέσει ζημιά ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ στο δημόσιο μέσω μη απόδοσης ΦΠΑ, ενώ ο συνολικός τζίρος της οργάνωσης ξεπερνά τα 60-70 εκατομμύρια ευρώ.
«Υπήρχαν δύο κυκλώματα που εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες», ανέφερε στο MEGA ο Γιώργος Καλλιακμάνης, επίτιμος πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Ν/Α Αττικής. «Το πρώτο σχετιζόταν με οίκους ανοχής και λέσχες. Χρέωναν από 800 έως 2.500 ευρώ για τους οίκους ανοχής και από 1.000 έως 3.000 ευρώ για τις λέσχες. Η εμπλοκή της αστυνομικού φαίνεται πως είχε να κάνει με την παροχή πληροφόρησης».
Σύμφωνα με τον κ. Καλλιακμάνη, «δεν υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες, ωστόσο φαίνεται ότι υπήρχε φυσική της παρουσία. Επιπλέον, κάποιοι ειδικοί φρουροί είχαν αναλάβει την προστασία αυτών των εγκαταστάσεων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι συνελήφθησαν».
Όσον αφορά το δεύτερο κύκλωμα, ο κ. Καλλιακμάνης εξήγησε ότι «αυτό αφορούσε εταιρείες-φαντάσματα, στις οποίες χρησιμοποιούνταν ως ‘μπροστινοί’ άτομα περιθωριοποιημένα και οικονομικά ευάλωτα. Οι εμπλεκόμενοι εκμεταλλεύονταν αυτά τα πρόσωπα για να καρπώνονται τον ΦΠΑ».
Στον εισαγγελέα η 37χρονη «αστυνομικός της χρονιάς»
Στον εισαγγελέα παρουσιάστηκαν σήμερα οι 19 συλληφθέντες που φέρονται να εμπλέκονται σε κύκλωμα παροχής «προστασίας» σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια 37χρονη αστυνομικός με αξιοσημείωτο βιογραφικό, κάτοχος δύο πτυχίων, η οποία είχε ανακηρυχθεί «Αστυνομικός της Χρονιάς» το 2019.
Το «οργανόγραμμα» και δράση της οργάνωσης
Επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας είναι ένας 58χρονος με το ψευδώνυμο «Κρητικός» ή «Λευτέρης», ο οποίος σε συνεργασία με έναν 37χρονο υπαρχηγό και μια αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. με εντυπωσιακό βιογραφικό, εξασφάλιζαν την «προστασία» των πελατών τους. Το κύκλωμα παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα αποφεύγονταν οι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις τους ή ότι, εάν ήταν αναπόφευκτοι, θα είχαν έγκαιρη ενημέρωση.
Η παροχή «προστασίας» γινόταν έναντι πληρωμής που κυμαινόταν από 800 έως 2.500 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν την 1η και 15η κάθε μήνα, σε ειδικά μισθωμένα γραφεία στη Λεωφόρο Συγγρού.
Οι εικονικές εταιρείες και οι οικονομικές απάτες της οργάνωσης
Πέρα από την προστασία, η κύρια δραστηριότητα της οργάνωσης εστιάζονταν στη σύσταση εικονικών εταιρειών. Μέσω αυτών απέφευγαν την απόδοση ΦΠΑ, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Η δε ζημία για το δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εμβέλεια της απάτης έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρμόδιες αρχές.
Ο κομβικός ρόλος της «αστυνομικού της χρονιάς»
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η εμπλοκή της νεαρής αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., η οποία διαθέτει πλούσιο βιογραφικό. Απόφοιτη της Σχολής Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και της Νομικής Σχολής, είχε υπηρετήσει στην Οικονομική Αστυνομία, όπου είχε μάλιστα βραβευτεί ως αστυνομικός της χρονιάς το 2019. Παρά τις προοπτικές για μια λαμπρή καριέρα, η ίδια κατηγορείται για κομβικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος.
Η αξιωματικός φέρεται να είχε συχνή επαφή με τον 58χρονο αρχηγό, με τον οποίο συναντιόταν τακτικά, ειδικά τις ημέρες πληρωμής των «πελατών». Οι αρχές διαθέτουν φωτογραφίες και βίντεο που τη δείχνουν να εξέρχεται από την οικία του αρχηγού, κρατώντας σακούλες, ενώ έχει καταγραφεί και να επιδεικνύει αστυνομικά έγγραφα κατά τη διάρκεια συζητήσεων μαζί του.
Σε μία συνομιλία, ο 58χρονος ζήτησε από εργολάβο να αναλάβει την ανακαίνιση της κουζίνας της αξιωματικού, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες των ερευνητών.
Όταν η αξιωματικός αντιλήφθηκε ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση, επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τις αρχές, παριστάνοντας ότι διατηρεί προσωπική σχέση με τον 58χρονο. Ωστόσο, οι ερευνητές, διαθέτοντας αδιάσειστα στοιχεία, συνέχισαν να τη θέτουν στο μικροσκόπιο, αποκαλύπτοντας την εμπλοκή της.