Κρίνεται σήμερα από ανακριτή και εισαγγελέα η τύχη των δύο γνωστών ποινικολόγων που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, για συμμετοχή στην υπόθεση της μαφίας των φυλακών, καθώς απολογείται στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ακολουθεί ο Θεόδωρος Παναγόπουλος.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, η πιό εμβληματική προσωπικότητα της ποινικής δικηγορίας για δεκαετίες, θα βρεθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή, όχι για να υπερασπιστεί κάποιον από τους πελάτες του, αλλά τον ίδιο τον εαυτό.

Μέσω του συνηγόρου του Θραςύβουλου Κονταξή, έχει αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος του και αναμένεται να καταθέσει γραπτό υπόμνημα.

Ο συνήγορος του άλλωστε δήλωσε χθες, ότι θα καταθέσει και αγωγή σε βάρος της υφυπουργού Προσταςίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα, γιατί με δηλώσεις της, τον εμφάνισε ως ένοχο, πριν ακόμα απολογηθεί, παραβιάζοντας πρόσφατο νόμο, που απαγορεύει σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να προκαταλαμβάνουν τις δικαστικές κρίσεις, αγνοώντας το τεκμήριο αθώοτητας.

Τις κατηγορίες επίσης αρνείται και ο Θεόδωρος Παναγόπουλος από τους πλέον γνωστούς ποινικολόγους και ο συνήγορος του καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Χρήστος Μυλωνόπουλος αναμένεται να καταθέσει σήμερα υπόμνημα στον ανακριτή, με στοιχεία κατά του κατηγορητηρίου.

Για τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για τους δύο ποινικολόγους ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, αλλά και το Πανελλήνιο Συνέδριο Δικηγορικών Συλλόγων εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις καθώς υποστηρίχθηκε ότι οι προϋποθέσεις του νόμου για την έκδοση εντάλματος δεν υπήρχαν στις περιπτώσεις των δύο ποινικολόγων. Και οι δύο, όπως επιςήμανε κατ΄επανάληψη και ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεςός, είχαν μόνιμη κατοικία και καθημερινά ασκούσαν δικηγορία και δεν μπορεί να θεωρηθούν ύποπτοι φυγής.

Αλλωστε η σύλληψη των δύο δικηγόρων έχει προκαλέσει σοκ στον νομικό κόσμο και έχει επικριθεί ως δικονομική ακρότητα.