Πριν αλέκτορα φωνήσαι, η ολιγοήμερη παράταση που δόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ ήρθε όχι μόνο να επιβεβαιώσει εκείνους που εξηγούσαν γιατί οι δεκαπέντε μέρες δεν ήταν αρκετές, αλλά κυρίως να ενισχύσει τους φόβους των αγροτών πως, ακόμη και αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμών, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα λάβει και πότε θα γίνουν οι εκκαθαρίσεις. Μετά και τη δεύτερη παράταση, οι δηλώσεις θα ολοκληρωθούν αύριο, 4 Οκτωβρίου, διαψεύδοντας με πανηγυρικό τρόπο όσους από το περιβάλλον του ΟΠΕΚΕΠΕ υποστήριξαν πως «όλα καλά». Τώρα οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι οι προκαταβολές θα δοθούν εγκαίρως –προφανώς δίχως διασταυρώσεις- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους συνεπείς αγρότες της χώρας και ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική πλέον διερεύνηση του σκανδάλου με τα βοσκοτόπια-φαντάσματα, όπως έγραψε χθες το «Μανιφέστο».

Την ίδια ώρα όμως πληθαίνουν οι φήμες πως… προκαταβολές γιοκ και οι πληρωμές θα γίνουν μία και καλή περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Φήμες, αλλά καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει και μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Παύλος Σατολιάς, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα δήλωνε στο «Μανιφέστο» ότι το σενάριο της προκαταβολής τον Οκτώβριο έχει ακυρωθεί οριστικά: «Δεν μένει χρόνος για διασταυρώσεις. Το μόνο στοίχημα που μένει να κερδηθεί είναι οι προκαταβολές να είναι εκείνες που δικαιούνται πραγματικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι». Συμπλήρωνε τότε πως «δεν είναι μόνο ότι θα καθυστερήσουν, αλλά ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει ότι τα ποσά θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επαναλαμβάνοντας πως κάποιοι παίρνουν χρήματα σε βάρος των αγροτών.

Αξιόπιστα, όχι βιαστικά

Ανακοίνωση των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκαθαρίζει τα πράγματα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το χειρότερο σενάριο, μιας και στο κλείσιμό της αναφέρει: «στις 18/09/2024 εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 2787/268736/10-09-2024 Y.A. (ΦΕΚ B ́ 5248/18- 09-2024) "Θέση σε επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για ένα έτος". Η ενημέρωση του Π.Σ.Ε. για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου δράσης σχετικά με την αποκατάσταση και τη διόρθωση ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης, που εντοπίστηκαν στην απόφαση εκκαθάρισης των λογαριασμών οικονομικού έτους 2023, είναι αναγκαία και θα επιδιώκεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η πρόθεσή μας να συμβάλλουμε ως θεσμικό όργανο όπου χρειάζεται είναι δεδομένη και είμαστε στη διάθεση των συναδέλφων που εργάζονται για την υλοποίησή του. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι με την είσοδο του Οργανισμού σε καθεστώς επιτήρησης, είναι επιβεβλημένο οι όποιες διαδικασίες ελέγχων και πληρωμών υλοποιούνται, να είναι σύμφωνες με τις προθεσμίες και απαιτήσεις των ενωσιακών και εθνικών διατάξεων, καθώς διακυβεύεται το μέλλον του Οργανισμού. Αλλωστε οι διαδικασίες και οι προθεσμίες αποτέλεσαν σημεία αναφοράς και στην πρόσφατη αποστολή ελέγχου της ΕΕ. Οι χρόνοι των πληρωμών θα πρέπει να καθορίζονται αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι πληρωμές που θα προκύψουν να πληρούν τις απαιτήσεις που θέτει το ενωσιακό/εθνικό πλαίσιο. Ολοι θα πρέπει να δουλεύουμε με γνώμονα "πληρωμές πιο αξιόπιστα και σωστά από κάθε άλλη φορά" και όχι "πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά"». Με άλλα λόγια, όταν γίνουν οι έλεγχοι, όπως είχε προβλέψει και ο κ. Σατολιάς.

Διορθώσεις αιτήσεων

Σημειώνεται πως από το ερχόμενο Σάββατο 5 Οκτωβρίου, εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της απο-σφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής. Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για τη Βιωσιμότητα έτους 2024, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επί της ουσίας, 15 Οκτωβρίου ξεκινούν οι έλεγχοι…