«Το νερό νεράκι» προβλέπεται να πούμε στην Ελλάδα αν το πρόβλημα λειψυδρίας αφεθεί μόνο στα χέρια της ΕΥΔΑΠ. Κάτι που αντιλήφθηκε άμεσα η κυβέρνηση και «σήκωσε τα μανίκια» για να το λύσει.
Οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που παραπέμπουν σε παρατεταμένο καύσωνα, σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης, την αφρικανική σκόνη που επέμενε για μεγάλο διάστημα και τις μικρές περιόδους βροχοπτώσεων, έχουν οξύνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, κάνοντας την ανάγκη για περιορισμό της σπατάλης νερού πιο επιτακτική.
Η τελευταία διαφημιστική καμπάνια της ΕΥΔΑΠ, με την ατάκα «Πίνουμε νερό στο όνομα της Ελένης, που κάνει ντους και δεν γεμίζει την μπανιέρα και έτσι εξοικονομεί έως και 150 λίτρα νερού», απέτυχε να περάσει το σωστό μήνυμα σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Επιπλέον, η καμπάνια απέτυχε να προωθήσει συγκεκριμένες λύσεις και δράσεις, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς σαφείς οδηγίες για το πώς θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση νερού, όπως η μείωση της κατανάλωσης, ενώ η παράλειψη αναφοράς σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο υπερτουρισμός και η κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, μειώνουν την αξιοπιστία της.
Η κατάσταση στα νησιά και άλλες περιοχές της Ελλάδας καθιστά αναγκαία μια καλά συντονισμένη προσέγγιση. Οι ταμιευτήρες νερού στερεύουν και προβλήματα εμφανίζονται ήδη στην Κόρινθο, στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη, κάποιες περιοχές της Κρήτης, αλλά και σε νησιά, όπως η Λέρος, η Σίφνος, ο Πόρος. Στην Αττική, η κατανάλωση από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 8%, ενώ τα αποθέματα στους 4 ταμιευτήρες του Λεκανοπεδίου (Εύηνο, Μόρνο, Λίμνη Μαραθώνα και Υλίκη) έχουν περιοριστεί στα 800 εκ. κυβικά μέτρα από 1,1 έως 1,2 δισ. κυβικά μέτρα τα προηγούμενα χρόνια.
Αποφασιστικότητα
Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει Τask Force, με συμμετέχοντες από τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα αναλάβει τα έργα αλλά και την εύρεση κονδυλίων.
Το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης να υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για την υλοποίηση έργων που θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων αλλά και των υποδομών. Οι δήμοι θα χρηματοδοτηθούν με 11.250.000 ευρώ, ενίσχυση η οποία έρχεται σε μια περίοδο που οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν έως και 50% σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης δεκαετίας, ενώ οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ διαθέτουν 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού έναντι 1,1 δισ. το 2022.
Στην Πρόσκληση, την οποία υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στο πλαίσιο του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας ΙΙ» καλούνται οι δήμοι, Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και οι Σύνδεσμοι Υδρευσης - Αποχέτευσης να προχωρήσουν στην υποβολή προτάσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Αξονα Προτεραιότητας 2.6 «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων».
Στόχος της πρόσκλησης είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας μέσω της βελτίωσης του επιπέδου διαχείρισης των υδάτων και των υποδομών παροχής πόσιμου νερού. Ειδικότερα, χρηματοδοτούνται αποκλειστικά η ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων και η υπηρεσία παροχής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοικίασης συστημάτων αφαλάτωσης. Κάθε δυνητικός δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μίας μόνο πρότασης, μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι οι Δήμοι των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου, που εξαιρούνται από την παρούσα πρόσκληση, θα χρηματοδοτηθούν από αντίστοιχη δράση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.