Όσο οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση εν όψει ευρωεκλογών –έστω και με ποσοστά που χαρακτηρίζονται… χαμηλές πτήσεις– ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωνε έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της… σοβαρής. Τώρα που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια… χαλάρωση, δηλαδή μια μικρή αλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερος, στη Χαριλάου Τρίκουπη τις αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και τους φταίει η κυβέρνηση.

Η ηγετική ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, που δείχνει να ανησυχεί για το πολιτικό μέλλον της αλλά και του αρχηγού, αναζητεί… βαρβάρους. Αναζητεί τους υπεύθυνους για την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευθεί τη χαώδη κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και αντί να κοιτάξει προς το εσωτερικό και κυρίως προς την πλευρά του προέδρου, επιρρίπτει ευθύνες στις δημοσκοπικές εταιρείες, στα μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση.

Σκέφτηκαν μάλιστα να αρχίσουν και τις διαρροές, όπως αυτή που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να κοντύνει το ΠΑΣΟΚ επιλέγοντας ως αντίπαλο ένα πρόσωπο που κινείται με τη λογική του ινφλουένσερ δηλαδή τον Στέφανο Κασσελάκη διότι «φοβάται» το ΠΑΣΟΚ και τις… προτάσεις του. Προτάσεις που τα ΜΜΕ δεν μεταδίδουν –άρα και αυτά είναι υπεύθυνα– ενώ για τις δημοσκοπικές εταιρείες καταγράφεται μια γκρίνια ως προς τα δεδομένα που παρουσιάζονται.

Αυτό που δεν φταίει για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι οι παλινωδίες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Ούτε το γεγονός πως είπε όχι στην επιστολική ψήφο, ούτε το γεγονός ότι είπε όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Κυρίως όμως δείχνει να μην τους φταίει το βασικότερο. Ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις –και στις προηγούμενες που το έδειχναν δεύτερο και στις νέες– καταγράφεται ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος, πάνω από έξι στους δέκα, εμφανίζονται να διαφωνούν με τις επιλογές της ηγεσίας του.

Δηλαδή δεν συμφωνούν με την προσπάθεια να μιμηθεί το κόμμα τους τον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό που εκφράζει...