Στο επίκεντρο της τουρκικής ειδησεογραφίας βρίσκεται η νέα αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, με αντικείμενο την προμήθεια πυραύλων κατά πλοίων Exocet MM40 Block 3C.

Η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak βλέπει την εξέλιξη αυτή ως έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα στρατιωτικών κινήσεων της Αθήνας, με σαφή στόχευση την ενίσχυση της αποτρεπτικής της ισχύος απέναντι στην Τουρκία.

Επικοινωνιακή διάσταση και τουρκική ρητορική

Το τουρκικό ρεπορτάζ παρουσιάζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ως «ανταγωνιστική αντίδραση» στην εξοπλιστική πρόοδο της Άγκυρας.

Η Yeni Şafak χαρακτηρίζει τους Exocet ως «υψηλής εμβέλειας επιθετικό μέσο» και επισημαίνει ότι η αναβάθμιση του ελληνικού οπλοστασίου προκαλεί εύλογο προβληματισμό στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Αν και η συμφωνία παρουσιάζεται επίσημα ως βήμα στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, τουρκικά μέσα υπογραμμίζουν πως το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής και η τεχνολογική φύση των πυραύλων υποδηλώνουν «σαφές μήνυμα προς την Τουρκία». Κεντρικός πυρήνας της τουρκικής αφήγησης είναι η προσπάθεια της Ελλάδας να αντισταθμίσει την τουρκική ναυτική ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εξοπλιστική αναβάθμιση με γαλλική υπογραφή

Η προμήθεια των Exocet εντάσσεται σε ένα ευρύτερο εξοπλιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την απόκτηση φρεγατών Belharra και μαχητικών Rafale. Η τουρκική πλευρά διαβάζει αυτές τις συμφωνίες ως «κλιμάκωση εξισορροπητικής στρατηγικής», με στόχο τη στρατηγική παρουσία της Ελλάδας από το Αιγαίο έως τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή η πρόσκληση από τον Γάλλο Υπουργό, Sébastien Lecornu, να επισκεφτούμε μαζί τη Φρεγάτα “ALSACE” και να ενημερωθώ για τις επιχειρήσεις της στην Ερυθρά Θάλασσα.

Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος οπλικών συστημάτων τα οποία χρησιμοποιούν… pic.twitter.com/LgRnkSjn84

— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 14, 2025

Το στοιχείο που τονίζεται ιδιαίτερα στον τουρκικό Τύπο είναι η αύξηση της ακτίνας δράσης των νέων Exocet – από τα 70 χιλιόμετρα της προηγούμενης γενιάς, στα 200 χιλιόμετρα. Αυτό, όπως αναφέρουν αναλυτές στην Τουρκία, προσδίδει στην Ελλάδα νέα εμβέλεια πλήγματος σε θαλάσσια και παράκτια υποδομή.

Πολιτικά μηνύματα και γεωστρατηγικά αντανακλαστικά

Πέρα από τα στρατιωτικά τεχνικά χαρακτηριστικά, η συμφωνία αντιμετωπίζεται και ως ένδειξη πολιτικής εμβάθυνσης στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Σύμφωνα με την Yeni Şafak, η Ελλάδα αναζητά «στρατηγικές πλάτες» στο Παρίσι, ειδικά υπό το φως των περιφερειακών εντάσεων με την Άγκυρα.

Ο δημόσιος λόγος στην Τουρκία εμπλουτίζεται με φωνές που βλέπουν την ελληνική πολιτική ως «ανασφαλή», εστιάζοντας στην προσπάθεια της Αθήνας να κατακτήσει γεωστρατηγική υπεραξία μέσω εξωτερικών συμμάχων.

Η τουρκική αντίδραση: Επιφυλακτικότητα και ετοιμότητα

Αν και η επίσημη τουρκική πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε κλιμακούμενες δηλώσεις, η ρητορική των φιλοκυβερνητικών μέσων υποδηλώνει μια σαφή καχυποψία. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να διασφαλίσει τα συμφέροντά της «με κάθε τρόπο», διατηρώντας την επιχειρησιακή υπεροχή στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.