Περιπέτεια για τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, την ώρα που βρισκόταν στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες στο Κίεβο, οδηγήθηκαν σε καταφύγιο απ’ όπου οι δύο υπουργοί έδωσαν συνέντευξη Τύπου.
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τη συνεχή προκλητικότητα της με σαφής αναφορές στον αναθεωρητισμό.
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας μαζί με τον κ. Κουλέμπα επισκέφθηκαν το μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε ανθοδέσμη, ως φόρο τιμής σε όσους έπεσαν αγωνιζόμενοι για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Κατά την έναρξη επίσκεψής μου στο Κίεβο, συναντήθηκα στην 🇬🇷 Πρεσβεία με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας 🇬🇷-🇺🇦 του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, T.Plachkova, τον Πρύτανη του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, M.Trofymenko, και την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας 🇨🇾 @LThemistokleous.
(1/2) pic.twitter.com/l2w9ibHBT0— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 19, 2022
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος βρίσκεται στο Κίεβο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Η συνάντηση δεν ήταν προγραμαμτισμένη και επιβεβαιώθηκε το πρωί χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πότε, ενώ παραμένει ανοιχτό και το ενδεχόμενο αλλαγών λόγω των ρευστών και επισφαλών συνθηκών που επικρατούν στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ο Νίκος Δένδιας έφτασε στο Κίεβο, με τρένο μέσω Πολωνίας, όπου τον υποδέχθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής πρεσβείας κ. Μανώλης Ανδρουλάκης. Ξεναγήθηκε σε κοντινή περιοχή όπου ο υπεύθυνος ασφαλείας του δήμου του Κιέβου, τού έδειξε κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις από τα drone που έχει προμηθεύσει το Ιράν στην Ουκρανία.
Η επίσκεψη στο Κίεβο, είναι η τρίτη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, του υπουργού Εξωτερικών. Οι δύο προηγούμενες επισκέψεις του ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια σημασία για τον ελληνισμό. Η παρουσία του όμως στο Κίεβο ερμηνεύεται και ως κίνηση συμβολισμού «ότι η ελληνική κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία».
Στόχος της Αθήνας να στείλει σαφές μήνυμα ότι τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, και καταδικάζει τον αναθεωρητισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται. Και αυτό την ώρα που η Τουρκία δεν σταματά να επιδίδεται σε ρεσιτάλ ρητορικών ακροτήτων και παραβατικής συμπεριφοράς.
«Το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», σημείωσε χθες ο κ. Δένδιας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων.
Η Ελλάδα έχει πολυεπίπεδη συμβολή στην Ουκρανία, η οποία εκτιμάται ιδιαιτέρως τόσο από το Κίεβο, όσο και από τη Δύση, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει λάβει ξεκάθαρη θέση αρχής κατά της απρόκλητης ρωσικής επίθεσης, δεδομένων και των συναφών προκλήσεων που η χώρα μας αντιμετωπίζει από την Τουρκία.