Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσγειώθηκε σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς και να προσπαθήσει για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στην Ιορδανία.

Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς -κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί- και η ασφαλής δίοδος για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε πως το Ισραήλ θα έχει όλα όσα χρειάζεται για να αμυνθεί», δήλωσε πριν από την αναχώρησή του για το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε πάντως από το Ισραήλ να σεβαστεί «το δίκαιο του πολέμου» στην απάντησή του εναντίον της Γάζας.