Σε γνώση των εμπλεκομένων αλλά και των βουλευτών περιέρχεται σήμερα το περιεχόμενο της δικογραφίας που αφορά στους χειρισμούς γύρω από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί σήμερα στη Βουλή τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο φάκελος για τον Αλ. Τσίπρα θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

«Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη» αναφέρουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με συνεργάτες του.

Σήμερα τα σπουδαία…

Υπενθυμίζεται ότι ο φάκελος της υπόθεσης έχει διαβιβαστεί από τη Δευτέρα στη Βουλή και πρόκειται να ανοίξει σήμερα, προκειμένου τα κόμματα να ενημερωθούν αναλυτικά για το περιεχόμενό του.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας η τελική θέση της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί σήμερα, από τον γραμματέα της, Σταύρο Καλαφάτη.

Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα πρέπει να προσδιορίζει επακριβώς το κατηγορητήριο και άρα να προσωποποιεί τις κατηγορίες σε πολιτικά πρόσωπα, αν προκύψουν ενδείξεις ενοχής, αποτελεί, όπως σημειώνει η Καθημερινή, τη μία από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Οι άλλες δύο είναι: πρώτον, να μην προχωρήσει καθόλου η υπόθεση και δεύτερον, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πολιτικές ευθύνες και αν υπάρχουν ενδείξεις, μπορεί να μετατραπεί σε Προανακριτική.

Σημειώνεται ότι η Προανακριτική διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και για την υποβολή σχετικού αιτήματος απαιτείται η συγκέντρωση 30 υπογραφών, ενώ η εξεταστική επιτροπή, που για την υποβολή αιτήματος χρειάζονται 60 υπογραφές μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, διερευνά τις πολιτικές ευθύνες των εμπλεκόμενων προσώπων.