Στο Φόρουμ, με οικοδέσποινα την Αυστριακή υπουργό για τις Γυναίκες, την Οικογένεια, την Ένταξη και τα ΜΜΕ Σούζαν Ράαμπ, κεντρικοί ομιλητές ήταν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις καθηγητών και πολιτικών επιστημόνων ειδικευμένων στο Ισλάμ, τις ασύμμετρες απειλές και τον εξτρεμισμό.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στη δράση του Πολιτικού Ισλάμ ως όχημα επίθεσης στις δυτικές αξίες και στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους εκφράζεται, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαρκείς απειλές πολέμου από την πλευρά της Τουρκίας και στην εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών.

Ειδική αναφορά έκανε στον τουρκικό αναθεωρητισμό, στην αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών και των συνόρων, στην επιδίωξη του Ερντογάν για ηγεμονία στο Ισλάμ, στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και στην απόπειρα ανάμειξης της Τουρκίας στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Εξάλλου, η υφυπουργός παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, που αποτελεί την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς αποσκοπεί στην αποτροπή της δημιουργίας παράλληλων κοινωνικών συστημάτων, γκέτο και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

«Η Δημοκρατία μας δεν είναι πάντα δεδομένη», υπογράμμισε. «Γι’ αυτό και πρέπει να παραμένουμε σταθεροί στις κοινές μας αρχές και αξίες που βασίζονται στην Ελευθερία και την Δημοκρατία, κάθε φορά που αυτές απειλούνται».