«Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Γερμανία CDU Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος όταν στο παρελθόν ήταν υπέρμαχος του Grexit.

«Εχουμε μειώσει την ανεργία, προσελκύουμε επενδύσεις και καταφέραμε να πάρουμε πίσω την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας επώδυνης δεκαετίας. Τώρα το θέμα είναι να συγκλίνει η Ελλάδα με την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε και για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής δίνοντας και είδηση. «Αν καταφέρουμε να τη μειώσουμε, θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ και θα αυξήσουμε τα έσοδα των πολιτών. Αν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, θα δούμε πιο αισιόδοξα το μέλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην Ευρώπη. Να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε», είπε και επανέλαβε ότι «δέσμευσή μας είναι να μην ξαναζήσουμε ό,τι βιώσαμε το 2010».

Εξάλλου είχε προηγηθεί δημοσίευμα της DW, το οποίο έγραφε μεταξύ άλλων: «Πάνε οι μέρες που Γερμανοί πολιτικοί έδιναν μαθήματα με υψωμένο το δάχτυλο και διέταζαν την Αθήνα, σε συνεργασία με τους “θεσμούς”, να εφαρμόσει μια συχνά οδυνηρή πολιτική λιτότητας».

Στην ίδια συνάντηση, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας τη διαφωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς. «Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική στάση της έναντι της Ελλάδας ήταν εξόχως αντιπαραγωγική. Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente, έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις μας», σημείωσε. Μέσα σε αυτό το αισιόδοξο για την Ελλάδα κλίμα, ο Κ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με τον με τον Oλαφ Σολτς, με τον οποίο μεταξύ άλλων θα συζητήσει και για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ. «Οι θέσεις της Ελλάδας είναι εκπεφρασμένες και
από τον πρωθυπουργό και από τους αρμόδιους υπουργούς και ξεκάθαρες και νομίζω ότι είναι και οι σωστές θέσεις που η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είναι ορθές και νομίζω ότι και οι επιτυχίες της χώρας μας, μετά από πολύ δύσκολα χρόνια που περάσαμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι φυσικά οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, ενεργειακά θέματα και το μεταναστευτικό, για το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερα χρήματα από τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και χθες έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε για τη χώρα μας έκτακτη χρηματοδότηση 42,4 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη οπτικών ινών και λογισμικού για τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των συνοριακών σταθμών και για την αναδοχή/οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα εφήβων. Ψηλά στην ατζέντα και τα θέματα της ενέργειας, της κλιματικής κρίσης και των Δυτικών Βαλκανίων.

Ουδέν σχόλιο για ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό πεδίο και ενώ οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ραγδαίες, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κάνουν το παραμικρό σχόλιο. «Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο, ούτε μπορώ να έχω άποψη εγώ για τα εσωτερικά, για τους κανονισμούς λειτουργίας, για το καταστατικό ενός άλλου κόμματος και να κάνω και σχετικές αναλύσεις», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης. «Μπορώ να σας πω ότι η ΝΔ έχει δώσει πολλές φορές διαπιστευτήρια για τις δικές της διαδικασίες, οι οποίες τηρούνται κάθε φορά. Τα των υπολοίπων κομμάτων είναι θέματα των  υπολοίπων κομμάτων, ούτε νομίζω ότι έχει νόημα αυτή τη στιγμή να κάνουμε κάποια εκτίμηση, είτε πρόβλεψη, για το πώς αυτό θα έχει στη συνέχεια οποιαδήποτε επίδραση σε μετρήσεις ή δημοσκοπήσεις», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρα πολύ σοβαρή δουλειά και να αντιμετωπίσει καθημερινά «πολλά εισαγόμενα προβλήματα που προκύπτουν». «Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση», τόνισε.