Από την μια άκρη μέχρι την άλλη του πλανήτη έχουν προγραμματιστεί εκλογές, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο και μάλιστα στις μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε Αφρική και Λατινική Αμερική.

Οι χώρες της ΕΕ με τα 450 εκατομμύρια πολίτες προσβλέπουν στις προσεχείς ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024 να δυναμώσουν την ενότητα, την ενίσχυση της ελευθερίας και δημοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις της άκρας δεξιάς. Ταυτόχρονα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εκλογές τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ρωσίας με διαφορετικά συναισθήματα.

Μια πιθανή επάνοδος του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αφορά άμεσα την ΕΕ καθώς όπως έχει δηλώσει «αν εκλεγώ πρόεδρος οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Ευρώπη».

Το μήνυμα πήρε πρώτος ο Εμμάνουελ Μακρόν ο οποίος νοιώθει έντονη την ανάσα της Λεπέν και χωρίς συμμάχους όπως τη Γερμανία και την Ιταλία στο πλευρό του βρίσκεται μακριά από τον στόχο του. Δηλαδή να ηγηθεί μιας αναγεννημένης Ευρώπης με προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και την υγεία με την ασφάλεια και άμυνα κύρια συστατικά που έχουν ανάγκη πολλά από τα κράτη μέλη.

Όσον αφορά τη Ρωσία, η Ευρώπη επιθυμεί να διατηρήσει τους αποκλεισμούς σε σημαντικούς τομείς του διεθνούς εμπορίου, διατηρώντας παράλληλα ανοικτούς τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Οι κάλπες σε πολλά κράτη των πέντε Ηπείρων θα αναδείξουν κυβερνήσεις των ανοιχτών συνόρων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώκει συνεργασίες και συμμαχίες εκεί όπου οι συρράξεις έχουν κλείσει σύνορα και σταματήσει εμπορικές συνεργασίες.

Οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις 6 και 9 Ιουνίου οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν όμως και τις πολιτικές δυνάμεις στο Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έξοδος της Αγγλίας από την ΕΕ αφήνει το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 705 ευρωβουλευτές.

Πρόσφατα πέντε κράτη μοιράστηκαν τις 76 έδρες της Αγγλίας. Ανάμεσά τους όμως δεν ήταν η Ελλάδα. Έτσι η δύναμή μας παραμένει στις 21 έδρες.

Πρώτη πολιτική δύναμη παραμένει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με 176 βουλευτές. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 144 έδρες.

Την εβδομάδα που ολοκληρώνεται, στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο παρατηρήθηκαν κινητοποιήσεις σε όλα τα στρατόπεδα των πολιτικών ομάδων. Κύριο γνώρισμα τους η ισχυροποίηση στις λίστες των υποψηφιοτήτων στα κόμματα και ιδιαίτερα η απόφαση στο νέο ευρωκοινοβούλιο να δώσουν το παρόν πολιτικοί και προσωπικότητες απ' όλους τους χώρους, ώστε να διεκδικήσουν θεσμικούς ρόλους στην Κομισιόν και το Συμβούλιο.

Έτσι στην Ιταλία επικεφαλής για θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο βρίσκουμε την πρωθυπουργό Μελόνι, την γεν. γραμματέα των σοσιαλιστών (Δημοκρατικό Κόμμα) Σχλάιεν, τον υπουργό εξωτερικών Ταγιάνι ενώ ο Σαλβίνι βρίσκεται στην αναμονή του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, που δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος.

Στην Ισπανία ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Φέιχο με την πίεση των δύο πρώην πρωθυπουργών Αθνάρ και Ραχόι βάζει πάλι στο παιχνίδι έμπειρους ευρωβουλευτές όπως ο Εμμάνουελ Μαργάγιο, πρώην υπουργός εξωτερικών και τον Λόπεθ Ιστούριθ που επανέρχεται και στην διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του ΕΛΚ, απέναντι στον Κρέμερ και άλλους δύο υποψηφίους. Σημειώνουμε ότι εδώ και ένα χρόνο γεν. γραμματέας του ΕΛΚ είναι ο Θανάσης Μπακόλας που ασφαλώς θα βρίσκεται και πάλι μεταξύ των υποψήφιων διεκδικώντας την επανεκλογή του.

Όμως οι εκπλήξεις δεν σταμάτησαν εδώ. Ο Πάολο Τζεντιλόνι, πρώην πρωθυπουργός και νυν Επίτροπος προϋπολογισμών της Κομισιόν, δήλωσε παραίτηση και επιστροφή στην εσωτερική πολιτική της Ιταλίας. Φήμες τον φέρουν ως αντικαταστάτη της Σχλάιεν, όταν η τελευταία εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αφήσαμε τις μεγάλες εκπλήξεις προς το τέλος του ρεπορτάζ με πλούσιο παρασκήνιο. Για την προεδρία της Κομισιόν πολλές οι φήμες έως την Δευτέρα. Τότε που το ταξίδι της νυν προέδρου Φον ντερ Λάιεν στο Βερολίνο και το Μόναχο ξεπρόβαλε η είδηση. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα είναι επικεφαλής της γερμανικής λίστας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα που ο Όλαφ Σολτς δήλωνε ότι για το χαρτοφυλάκιο του πρόεδρου της Κομισιόν προτεραιότητα έχει το σοσιαλιστικό κόμμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι για την θέση του προέδρου του Συμβουλίου η θέση ανήκει θεωρητικά σε πολιτικό του Ευρωπαϊκού κόμματος. Ο Σαρλ Μισέλ ταυτόχρονα θα είναι επικεφαλής της βελγικής ευρωλίστας με το κόμμα των συντηρητικών. Παράλληλα οι Βέλγοι δεν μας άφησαν με τα ερωτηματικά να πλανώνται. Έτσι μόλις χθες ο μέχρι σήμερα Επίτροπος δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς πήρε άδεια άνευ αποδοχών για να διεκδικήσει την θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης παράλληλα με μια θέση για το ευρωκοινοβούλιο!

Με τις πιο πάνω κινήσεις πολιτικής τακτικής μένει ένα τεράστιο κενό. Αν η Λάιεν είναι υποψήφια ευρωβουλευτής, ο νυν πρόεδρος του ΕΛΚ συμπατριώτης της και έμπειρος Μάνφρεντ Βέμπερ ποια θέση θα διεκδικήσει;

Επίσης, μετέωρη παραμένει η πληροφορία που ήθελε τον Ούγγρο Ορμπαν πρόεδρο για τουλάχιστον έξι μήνες του Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ.

Δηλαδή από την έξοδο της Ουγγαρίας από τη ΕΕ στην θέση κλειδί διοίκησης των 27 αρχηγών κρατών της ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η είδηση έμεινε στον αέρα τριάντα περίπου ώρες. Από το Παρίσι ο Μακρόν έχει διαφορετική γνώμη. Θα την εκδηλώσει στο προσεχές Συμβούλιο των ηγετών τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες.

Στόχος η συμμετοχή

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ακόμα νωρίς για να μιλάμε για τις ευρωεκλογές, μια ματιά στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης θα επιβεβαιώσει για το αντίθετο.

Η Κομισιόν και όλοι οι θεσμοί των πολιτικών ομάδων κινούνται με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση στις κάλπες. Τα ποσοστά των εκλογών του 2019 θεωρήθηκαν χαμηλά και αποφασίστηκε να αυξηθεί η διαφημιστική καμπάνια ώστε να σημειωθεί ρεκόρ προσέλευσης πολιτών στις προσεχείς εκλογές. Η προσεχής πενταετία προμηνύεται δύσκολη και σε όλα τα μέτωπα οι προετοιμασίες για στελέχωση με έμπειρους ευρωπαϊστές και γνώστες σε οικονομία, υγεία, ασφάλεια και άμυνα και πράσινη ενέργεια κυριαρχούν στην προετοιμασία των κυβερνήσεων και τις λίστες των υποψηφίων.

Κλείνοντας παραθέτουμε πίνακα των ποσοστών προσέλευσης στις κάλπες στις εκλογές του 2019:

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
84,2%
ΠΟΛΩΝΙΑ
72,7%
ΔΑΝΙΑ
66,0%
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
61,4%
ΙΣΠΑΝΙΑ
60,7%
ΑΥΣΤΡΙΑ
59,8%
ΕΛΛΑΔΑ
58,7%
ΣΟΥΗΔΙΑ
55,3%
ΙΤΑΛΙΑ
54,5%
ΒΕΛΓΙΟ
51,1%
ΓΑΛΛΙΑ
50,1%
ΙΤΑΛΙΑ
49,7%
ΜΑΛΤΑ
45,7%
ΚΥΠΡΟΣ
45,%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
43,4%
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
40,7%
ΚΡΟΑΤΙΑ
37,6%
ΑΓΓΛΙΑ
36,9%
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
30,8%
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
28,9%
ΤΣΕΧΙΑ
28,7%
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
22,8%