Πώς οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα υιοθέτησαν ένα «κείμενο υπό διαμόρφωση», προβάλλοντάς το ως το κείμενο συμπερασμάτων της Επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις.

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Διαμάντης

 

Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, λέει ο ελληνικός λαός και στην προκειμένη περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ «σπεύδει» να υιοθετήσει οτιδήποτε ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο οι ευρωβουλευτές του κόμματος αλλά και σύσσωμη η Κουμουνδούρου υιοθέτησαν ένα «κείμενο υπό διαμόρφωση», προβάλλοντάς το ως το κείμενο συμπερασμάτων της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω επιτροπή είχε έρθει στην Αθήνα και μάλιστα είχε συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Για την ιστορία, μόνο η ελληνική κυβέρνηση και καμία άλλη στην Ευρώπη είπε «ναι» σε μια συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών.

Λίγους μήνες αργότερα, βγήκε στη δημοσιότητα το draft της έκθεσης, το οποίο –όπως λένε «γαλάζια» στελέχη– υιοθετεί πλήρως το αφήγημα της αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτήν εμπεριέχεται ως πειστήριο (!) δημοσίευμα εφημερίδας που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γίνεται μόνο μία αναφορά στη θέση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, η έκθεση καταλήγει (αυθαίρετα) στο συμπέρασμα ότι έγιναν παρακολουθήσεις μέσω του Predator και πως πίσω απ’ αυτές βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Και όλα δίχως κανένα στοιχείο!

Πιο αναλυτικά, πηγές της ΝΔ υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται για μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς για μια μελέτη του «Τμήματος Πολιτικής για τα Δικαιώματα των Πολιτών και τις Συνταγματικές Υποθέσεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, πρόκειται για σχέδιο συγκριτικής μελέτης του νομικού πλαισίου για θέματα χρήσης κακόβουλων λογισμικών στα κράτη-μέλη, που δεν αποτελεί επίσημο κείμενο της Υπηρεσίας Ερευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPRS).

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εκπονηθεί από δύο ερευνητές της Γενικής Διεύθυνσης του Τμήματος, με αρμοδιότητα τις εσωτερικές πολιτικές των κρατών-μελών και, μάλιστα όπως αναφέρεται στη δήλωση αποποίησης ευθύνης (Disclaimer), απηχεί αποκλειστικά τις απόψεις των ερευνητών. Αναφέρει ρητά πως «οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν έγγραφο αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των συγγραφέων και δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Την ίδια ώρα, κατά τις ιδές πηγές, η μελέτη αντίκειται στη νομική πραγματικότητα, καθώς δεν έχει αναφορές στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για την καθολική απαγόρευση της κατοχής, χρήσης και εμπορίας παράνομων λογισμικών παρακολούθησης. Κι αυτό τη στιγμή που ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώπιον των μελών της Επιτροπής PEGA, είχε αναλύσει διεξοδικά το σχέδιο νόμου, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.