Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ) παραπέμφθηκε η προσφυγή για το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (Δ’ Τμήμα) για λόγους σοβαρότητας παρέπεμψε το θέμα για αμετάκλητη απόφαση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς έκρινε ότι οι διατάξεις για την δημιουργία του Γενικού Μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων προσκρούουν στο σύνταγμα που κατοχυρώνει την συνδικαλιστική ελευθερία, αλλά παραβιάζει και τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το σκεπτικό

Λόγω της αντισυνταγματικότητας και της σπουδαιότητας παραπέμφθηκε το όλο θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια. Ειδικότερα, η 7μελής σύνθεση του  Δ΄  Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νίκος Μαρκόπουλος με την  υπ΄ αριθμ. 2175/2022 απόφασή της) έκρινε, μεταξύ των άλλων, ότι είναι μη νόμιμη τη διάταξη του άρθρου  12 της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, η οποία ορίζει την 1.1.2022 ως την ημερομηνία  έναρξη ισχύος της.