Οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και πλοία στη Μέση Ανατολή εντείνουν τους φόβους για την προσφορά, με την Goldman Sachs να βλέπει κίνδυνο ανόδου στα 120 δολάρια.
Σε υψηλό έξι εβδομάδων ανέβηκαν τη Δευτέρα οι τιμές τουπετρελαίου, καθώς η νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και εμπορικά πλοία ενίσχυσαν τις ανησυχίες για σοβαρές διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύθηκαν κατά 1,1%, κλείνοντας στα 97,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασαν έως τα 98,06 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουλίου.
Ανοδικά κινήθηκε και το αμερικανικό WTI, το οποίο βρέθηκε στα 92,65 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 1,3%, έχοντας προηγουμένως αγγίξει τα 93,29 δολάρια. Λόγω της αργίας της Labor Day στις ΗΠΑ δεν υπήρξε επίσημη τιμή διακανονισμού.
Το Brent έχει ενισχυθεί περίπου 8% μέσα σε μία εβδομάδα και το WTI σχεδόν 10%, καθώς η αγορά επιχειρεί να αποτιμήσει τις συνέπειες της νέας έντασης στη Μέση Ανατολή.
Απειλές για ενεργειακές υποδομές
Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης ότι θα απαντήσει σε πλήγματα κατά των ενεργειακών της υποδομών.
«Χτυπήστε τις υποδομές μας και θα δεχθείτε χτύπημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ, απαντώντας στην προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ για την ευάλωτη θέση του πετρελαϊκού στόλου του Ιράν.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταγράφηκαν επιθέσεις εναντίον πετρελαιοφόρων και πολεμικών πλοίων, με την εταιρεία ναυτιλιακών πληροφοριών Marisks να επισημαίνει ότι τα εμπορικά δεξαμενόπλοια χρησιμοποιούνται πλέον ως μέσα οικονομικής πίεσης στο πλαίσιο της σύγκρουσης.
Η ένταση ενισχύθηκε περαιτέρω μετά τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Παράλληλα, επίθεση δέχθηκε το διυλιστήριο της Saudi Aramco στην Τζαζάν, με την έκταση των ζημιών να βρίσκεται υπό αξιολόγηση. Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε πληγεί σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο, σε επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο ναυτικοί.
Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η μεγαλύτερη ανησυχία των αγορών επικεντρώνεται πλέον στα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους διαύλους μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.
Σύμφωνα με στοιχεία της Kpler, κατά μέσο όρο μόλις δέκα πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων την ημέρα διέσχισαν τα Στενά κατά τις τελευταίες δέκα ημέρες, αριθμός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.
Η επιβράδυνση της ναυσιπλοΐας αυξάνει τον κίνδυνο να περιοριστούν περαιτέρω οι ποσότητες πετρελαίου που φθάνουν στις διεθνείς αγορές. Ήδη ο πόλεμος έχει οδηγήσει χώρες στην αξιοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο ελλείψεων.
Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα βενζίνης και αποσταγμένων καυσίμων βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και με τον εποχικό μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με αναλυτές της PVM Energy.
Το Ιράν αναμένεται επίσης να ανακοινώσει περιορισμένη ζώνη έξω από τα Στενά του Ορμούζ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιταχύνουν την ανάπτυξη εναλλακτικών διαδρομών για τις ενεργειακές εξαγωγές και το εμπόριό τους.
Η Goldman Sachs βλέπει έως και 120 δολάρια
Η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον της ναυσιπλοΐας και των ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και τα 120 δολάρια το βαρέλι, εφόσον οι επιθέσεις στην περιοχή ενταθούν και προκαλέσουν μεγαλύτερες διαταραχές στις μεταφορές.
Στο μέτωπο της παραγωγής, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε την Κυριακή να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική του για τον Οκτώβριο, καθώς οι χώρες της συμμαχίας καλούνται προηγουμένως να καταλήξουν στις νέες ποσοστώσεις παραγωγής.
Με το Brent να βρίσκεται πλέον κοντά στο ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων, οι αγορές στρέφουν την προσοχή τους στις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ και στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της περιοχής, καθώς οποιαδήποτε νέα διαταραχή στις εξαγωγές μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα ανόδου των τιμών.