Με μία σειρά από σημαντικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στην Κύπρο. Ως είθισται και όπως συνέβη και μετά τις εκλογές του 2019, ο Ελληνας πρωθυπουργός, κατόπιν του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, ξεκινά από τη Λευκωσία τις επίσημες επισκέψεις με διμερείς συναντήσεις εκτός συνόρων. Μπορεί αυτή τη φορά να έχουν προηγηθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και δύο συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, αλλά για επίσημη επίσκεψη και διμερή συνάντηση είναι η πρώτη φορά μετά την εκλογική του νίκη που ο κ. Μητσοτάκης ταξιδεύει εκτός Ελλάδος. 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με διευρυμένες συνομιλίες και η ατζέντα περιλαμβάνει το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, ενεργειακά θέματα και άλλα ζητήματα που κοινού ενδιαφέροντος. 

Σε μια περίοδο που θεωρείται μεταβατική μετά τις εκλογές διαδοχικά στην Κύπρο τον περασμένο Φεβρουάριο, στην Τουρκία τον Μάιο και στην Ελλάδα τον Ιούνιο, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συντονίσουν τις κινήσεις τους. 

Αλλωστε το φθινόπωρο αναμένεται διπλωματικά εξαιρετικά ενδιαφέρον. Το Σεπτέμβριο οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα έχουν την ευκαιρία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη να επαναλάβουν και να υπογραμμίσουν στη διεθνή κοινότητα τη θέση τους και τις «κόκκινες γραμμές». Ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η Ελλάδα απορρίπτει και δεν συζητά λύση δύο κρατών. 

Η προσέγγιση με την Αγκυρα 

Τον Οκτώβριο θα ακολουθήσει η τακτική Σύνοδος Κορυφής όπου στην ατζέντα είναι και τα Ευρωτουρκικά. Η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι μια συζήτηση που θα κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με τις προηγούμενες αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για την Αγκυρα και την προκλητική και επιθετική της συμπεριφορά απέναντι στην Αθήνα και τη Λευκωσία να παραμένουν σε απόλυτη ισχύ. «Εμείς ευχόμαστε αυτή η συζήτηση να έχει περιεχόμενο», είχε τονίσει σε συνέντευξή του μετά τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Στη Λευκωσία ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια τα Φυλακισμένα Μνήματα. Επίσης μετά το γεύμα εργασίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου και στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο. 

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε μετά την τραγική απώλεια των δύο πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας στη μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο.