Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα (6/4) στην Κοζάνη για να παραστεί και να μιλήσει στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, του μεγαλύτερου σε λειτουργία έργου ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναπτύξει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τη μετάβαση προς ένα πιο «πράσινο» αποτύπωμα καθώς και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναμένεται δε να τονίσει ότι η χώρα θα συνεχίσει με την εξόρυξη λιγνίτη για κάποιο διάστημα, προκειμένου να μην υπάρξει ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας. Επίσης θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις περί ευρωπαϊκής απάντησης στα φαινόμενα κερδοσκοπίας, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται ο EastMed λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Το στίγμα της στρατηγικής του έδωσε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα, κατά την παρέμβαση του στην πρωτοβουλία «Growing Together» σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου τόνισε ότι  η έννοια της πράσινης μετάβασης γίνεται πιο σημαντική όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα, αλλά και από γεωπολιτικής άποψης. “Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία. Σε δύο μέρες θα πάω στη Δυτική Μακεδονία, που ήταν η περιοχή όπου παραδοσιακά γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Κάθε κρίση λοιπόν παρουσιάζει ευκαιρίες. Και η παρότρυνσή μου, ειδικά στους ξένους επενδυτές, είναι να κοιτάξουν καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα γιατί θα βρείτε, πιστεύω, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, όπως επίσης και καταρτισμένους ανθρώπους στον τομέα των οικονομικών, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης για να σας βοηθήσουν να διερευνήσετε τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά”, υπογράμμισε.

Ο νέος ενεργειακός χάρτης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε χθες και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid, στη διάρκεια της οποία τόνισε ότι “υπάρχουν πάντα νέες ευκαιρίες να διερευνήσουμε τις περαιτέρω δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία”.  Υπογράμμισε δε το στόχο να πετύχουμε διαφοροποίηση πηγών ώστε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Συνεπώς, τόνισε, όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας.