Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό έγινε νόμος του κράτους, αλλά τα απόνερά του ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε θέματα εσωτερικών ισορροπιών, αφού όλοι είναι τσακωμένοι με όλους…

 

Γράφει ο Άρης Διάκος

 

Σε δημόσιο «άδειασμα» του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη προχώρησε στη Βουλή ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός λέγοντας ότι οι απόψεις Πολάκη για τα εμβόλια δεν απηχούν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Ξανθός προκλήθηκε από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος με παρέμβασή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για διαδικτυακή αντιπαράθεση του κ. Πολάκη με τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα αναφορικά με τα πραγματικά συμπεράσματα της μελέτης του δεύτερου.

«Τα εμβόλια προστάτευσαν από τη βαριά νόσηση. Αυτοί που νόσησαν βαριά είναι ανεμβολίαστοι. Αυτά λέει ο κ. Λύτρας. Εδώ θα πάρετε θέση, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έρχεται ο κ. Πολάκης και του λέει του κ. Λύτρα πως δεν είχε απολύτως κανένα νόημα η μαζική επιστημονική υστερία να εμβολιαστούν αυτές οι ηλικίες. Πείτε ευθέως. Είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιδρώντας ο κ. Ξανθός φώναξε από τα έδρανα «Οχι! Δεν είναι αυτή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε πει χίλιες φορές».

Μπορεί το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό να έγινε νόμος του κράτους, αλλά τα απόνερά του ταλανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε θέματα εσωτερικών ισορροπιών στον χώρο της υγείας.

 

Στα κεραμίδια…

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στα κεραμίδια έχει ανέβει –και δεν κατεβαίνει, ανεξάρτητα από το πρόσφατο επεισόδιο με την έκθεση Λύτρα– ο μετριοπαθής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, από την προσπάθεια άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν ότι δήθεν είχαν κατανοήσει καλύτερα από τον κ. Ξανθό όσα νόμιζαν οι ίδιοι ότι «έκρυβε» ο νόμος του υπουργού Υγείας, κ. Πλεύρη, για τον προσωπικό γιατρό και τους ανασφάλιστους.

Μεταξύ των 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υπέγραψαν πριν από λίγο καιρό σχετική ερώτηση προς τον κ. Πλεύρη, δεν περιλαμβάνονταν ούτε ο ίδιος ο κ. Ξανθός ούτε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ούτε καν οι αναπληρωτές τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος και Δώρα Αυγέρη. Μπορεί και να είναι τυχαίο. Αλλωστε το κόμμα δεν φημίζεται για την οργάνωσή του. Εσπευσαν, όμως, να υπογράψουν και συνεπώς να εκτεθούν οι Γιώργος Μεϊκόπουλος, Κώστας Μπάρκας, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Σία Αναγνωστοπούλου, Αννα Βαγενά κ.ά.

Αρχή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του κ. Ξανθού στη Βουλή προς τον κ. Πλεύρη με σχόλια όπως το «μπάχαλο» για τον νέο θεσμό του προσωπικού γιατρού και τις κατηγορίες «δεν ήρθε να βελτιώσει αλλά να ακυρώσει πλήρως μια μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ (ΤΟΜΥ, οικογενειακός γιατρός, ομάδα υγείας) που ήταν σε εξέλιξη και είχε αξιολογηθεί θετικά».

Από την πλευρά του ο κ. Πλεύρης είχε απαντήσει ότι «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού απέτυχε παταγωδώς από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να ανασταλεί ουσιαστικά πλήρως η λειτουργία του». Οι διαξιφισμοί αφορούσαν και το «βάλτωμα» του προγράμματος Προσωπικός Γιατρός, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ξανθός, υποστηρίζοντας ότι έχουν ενταχθεί 3.200 γιατροί στο πρόγραμμα και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους 3,1 εκατ. πολίτες που ήδη εγγράφηκαν. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί κάτοικοι των πόλεων να εγγράφονται σε γιατρούς που υπηρετούν σε δομές της επαρχίας για να αποφύγουν τις οικονομικές επιβαρύνσεις.

Εμπάθεια του αποδίδει από τη μεριά του ο υπουργός Υγείας, σχολιάζοντας ότι «η αμηχανία του κ. Ξανθού για την επιτυχία του προσωπικού ιατρού που στον πρώτο μήνα λειτουργίας του εγγράφηκε υπερδιπλάσιος αριθμός πολιτών και πενταπλάσιος αριθμός γιατρών από ό,τι στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του οικογενειακού γιατρού, είναι έκδηλη».

Αδιέξοδο βλέπει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ λόγω εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα –λες και επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν πάρτι τα ιδιωτικά συμφέροντα στην υγεία– και όχι της στήριξης των δημόσιων δομών, όπως δρομολογούσε η δική του μεταρρύθμιση.

Σκληρή απάντηση έδωσε ο υπουργός Υγείας για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι επιθυμεί την αποτυχία του θεσμού τη στιγμή που παρέχεται χωρίς ιδιωτικές δαπάνες μια ιατρική υπηρεσία. «Μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ αρέσει το σύστημα του να πληρώνει ιδιωτική επίσκεψη ο πολίτης», πρόσθεσε με νόημα ο κ. Πλεύρης.

Εν τέλει, ο κ. Ξανθός έθεσε θέμα ανασχεδιασμού του Προσωπικού Γιατρού με προσλήψεις υγειονομικών στις δημόσιες δομές Υγείας και ανάπτυξη των ΤΟΜΥ. Από την πλευρά του, ο υπουργός διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία ότι όταν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα θα αποτελέσει τη βάση για το νέο ΕΣΥ «κόντρα στην γκρίνια του ΣΥΡΙΖΑ και τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιθυμούν ο πολίτης να πληρώνει από την τσέπη του».

 

Τι έμεινε τελικά;

Η Βαβέλ που υπάρχει στο κόμμα της αντιπολίτευσης στα θέματα της υγείας, που χωρίς καμία οργανωμένη και ενιαία θέση, λένε για να λένε κατά της κυβέρνησης στο πλαίσιο της στείρας αντιπολιτευτικής τακτικής. Ας αφήσουμε και το γεγονός ότι ο γίγαντας της πολιτικής σκέψης στον χώρο της υγείας –γνωστός για τον πολιτικό πολιτισμό του– δεν έχει μιλήσει ακόμα… Η κυβέρνηση περιμένει πώς και πώς τη νέα παρέμβασή του – όπως πάντα.