Στην Κίνα θα βρίσκεται από σήμερα έως και την Παρασκευή ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αρχικά θα συνοδεύεται από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο ο Μακρόν συζήτησε τηλεφωνικά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν κι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «την κοινή βούλησή τους» να εξασφαλίσουν από την Κίνα τη δέσμευση πως θα εργαστεί για να «επιταχυνθεί το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

«Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κοινή βούλησή τους η Κίνα να δεσμευτεί στο να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχει στην οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Η Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν να αποφύγουν μετωπική σύγκρουση με την Κίνα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Αντιθετα, πριν λίγες εβδομάδες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μια «σκληρή» ομιλία εναντίον καλώντας το Πεκίνο να μην οπλίσει τη Ρωσία.

Σε λίγες μέρες, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Πεκίνο με τη σειρά της, ενώ ο ισπανός Πρωθυπουργός μόλις επέστρεψε.

Όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να πιάσουν τον παλμό της Κίνας χωρίς να πλήξουν τις οικονομικές σχέσεις που μια όξυνση ΗΠΑ-Κίνα μπορεί να φέρει αρνητικές επιπτώσεις για τις εύθραυστες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Μακρόν συνοδεύεται από Γάλλους επιχειρηματίες που είναι νευρικοί με τις κινεζικές αντιδράσεις με κλείσιμο συνόρων, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια που επηρέασαν αρνητικά τις οικονομικές συναλλαγές εν μέσω πανδημίας.

Η συνάντηση Σι – Μακρόν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5/4 στις 10:25 πμ ώρα Ελλάδας, ενώ στις 12:30 μμ θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 13:20 θα υπάρξει τριμελής συνάντηση με την συμμετοχή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.