Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετέβη στο Πεκίνο, ύστερα από επίσημη πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης, όπου και παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εξαιτίας αυτής της επίσκεψης ο κ. Παπανδρέου απουσίαζε από τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 51 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚγεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. 

Στη χθεσινή μεγάλη γιορτή του κόμματος στο Ζάππειο το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου ακούστηκε πολλές φορές στα πηγαδάκια πρώην και νυν συντρόφων και φυσικά η απουσία του σχολιάστηκε και από τους δημοσιογράφους που κάλυψαν το γεγονός. 

Ο Δημήτρης Οικονόμου και ο Άρης Πορτοσάλτε έκαναν το δικό τους σχόλιο για το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στην Κίνα. 

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε: «Γιώργος Παπανδρέου, χαιρετά το ζεύγος Σι. Ήταν ο μόνος καλεσμένος από την Ελλάδα στη μεγάλη παρέλαση που έγινε στην Τιέν Αν Μεν, ο Γιώργος Παπανδρέου και έλειπε φυσικά από την εκδήλωση των 51 ετών. Μεγάλη τιμή και για τον ίδιο», ενώ ο κ. Πορτοσάλτε: «Την ώρα που το όλον ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μας δώσει την εικόνα του όλου ΠΑΣΟΚ. Αυτή η χθεσινή κινητοποίηση, ήταν μια τέτοια προσπάθεια, να εμφανιστούν όλοι μαζί. Ο Παπανδρέου πήγε στην εκδήλωση εκείνη -παγκόσμια εκδήλωση εννοείται, καμία σχέση με τα δικά μας-, στην οποία έγινε επίδειξη του κινεζικού εθνικισμού, με τη φωτογραφία του Μάο. Χθες η Κίνα (...) μας έκανε επίδειξη, έναντι της αντιλήψεως Τραμπ και της ισχύος Τραμπ, του κινεζικού εθνικισμού. Σηκώσανε τον Μάο. Άντε, ήρθε η ώρα σηκωθεί και ο Στάλιν, για να ξαναζήσουμε και εμείς που ήμασταν αγέννητοι τότε, να ζήσουμε ένδοξες εποχές. Να εμφανιστεί και κανένας άλλος παλαβός να γίνει η τριπλέτα».