Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι αναμένεται να κατέβουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την Τρίτη, παρά την αρνητική απάντηση που έλαβαν από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος σε συνάντηση με αντιπροσωπεία τους την Παρασκευή, τους ξεκαθάρισε ότι δεν εγκρίνεται το αίτημά τους για κάθοδο στην πρωτεύουσα με τρακτέρ, ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με αυτοκίνητα και λεωφορεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αύριο περίπου στις 11 το πρωί θα ξεκινήσει το πρώτο κομβόι με τρακτέρ από τον Πλατύκαμπο και το Στεφανοβίκειο. Ένα δεύτερο κομβόι από τρακτέρ θα ξεκινήσει από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα περίπου την ίδια ώρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 70 με 80 τρακτέρ θα κινηθούν αύριο στην εθνική οδό για να πάνε στο Κάστρο, όπου θα συναντήσουν άλλους συναδέλφους τους. Το πρωί της Τρίτης όλοι μαζί θα ξεκινήσουν την πορεία προς το Σύνταγμα. Μαζί τους θα βρίσκονται πολλοί μελισσοκόμοι με τα επαγγελματικά τους οχήματα, ενώ και περίπου 70 πούλμαν με 5.000 αγρότες θα κατευθυνθούν προς την Αθήνα. Παράλληλα, πολλοί αγρότες θα έρθουν στην Αθήνα με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Μιλώντας στο MEGA το πρωί, ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής ΝΔ, δήλωσε πως «αν κοπεί η Ελλάδα και η Αθήνα στα δύο είναι κάτι που ξεφεύγει από τα όρια. Τα σεβαστά δικαιώματα των αγροτών δεν πρέπει να εμποδίσουν τα δικαιώματα άλλων συμπολιτών μας». 

Την προηγούμενη δε εβδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, σημείωσε πως εάν υπάρξουν έκνομες ενέργειες, «θα αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της δημόσιας τάξης». Και τέτοια, έκνομη δηλαδή, ενέργεια είναι η παρακώλυση των συγκοινωνιών, προειδοποίησε.

Από την πλευρά του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «θα είναι το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας» και πρόσθεσε ότι υπάρχει αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα.

Παράλληλα, κάλεσε και τους Αθηναίους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, για να διεκδικήσουν φθηνότερα και πιο υγιεινά προϊόντα.

Για την κάθοδο των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας είπε ότι «πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θα πάμε συντεταγμένα στην Αθήνα, θα μείνουμε ένα βράδυ και θα αποχωρήσουμε συνατεταγμένα».

Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει συμφωνία με το αρμόδιο υπουργείο, απάντησε: «Η απόφασή μας είναι ότι θα πάμε με τα τρακτέρ στην Αθήνα, θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση που έχουμε πάρει». Ερωτηθείς τι χωρίζει τους αγρότες από μια συμφωνία με την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο και για αποζημιώσεις για προϊόντα που είχαν ακαρπία ή ζημιές.