Στην Αθήνα έφτασε αιφνιδιαστικά ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν την Διάσκεψη του Βερολίνου, σε μία επίσκεψη που τελείται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για λόγους ασφαλείας.

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), μόλις προσγειώθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πήγε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και είχαν ιδιωτική συνάντηση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 22:00.

Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Λίβυος ναύαρχος Φαράζ αλ-Μαχντάουι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Παρασκευή, στις 13:00, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Νωρίτερα, στις 09:20 το πρωί, ο Λίβυος στρατάρχης θα συναντηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Νίκο Δένδια, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνέντευξή του στον Alpha νωρίτερα, είχε προϊδεάσει πως επίκειται μια μεγάλη διπλωματική πρωτοβουλία, ερωτηθείς για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (16/1), ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύτηκε στην εφαρμογή εκεχειρίας στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, συγκεκριμένα, ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ δεσμεύεται σε εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε, ακόμη, με tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ.