Στην αντεπίθεση περνά η Εύα Καϊλή, η οποία σε τρεις ξεχωριστές συνεντεύξεις της, σημειώνει ότι φυλακίστηκε άδικα και δεν έχει κανένα ρόλο στο σκάνδαλο Qatargate, που συγκλόνισε το ευρωκοινοβούλιο.

Η Εύα Καϊλή, που σύμφωνα με το Playbook του Politico θεωρείται η «σταρ» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προχώρησε σε διάφορες αποκαλύψεις, μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα «Liberation», στην ιταλική «Corriere Della Sera» και στην ισπανική «El Mundo», στις οποίες γίνεται σαφής, εκτός από την αθωότητά της, και η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα υποστηρίξει ότι στοχοποιήθηκε για τη δουλειά της στις Βρυξέλλες και ιδιαίτερα στην Επιτροπή PEGA, η οποία ερευνά τη χρήση παράνομου λογισμικού παρακολούθησης στην Ευρώπη.

«Από τον φάκελο του δικαστηρίου, οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus», είπε η Εύα Καϊλή στην Corriere Della Sera. «Το γεγονός ότι τα εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να εγείρει περισσότερες ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτό είναι το "πραγματικό σκάνδαλο"», τόνισε.

Επιπλέον, στην πρώτη της τηλεοπτική συνέντευξη που δημοσιεύτηκε από την ισπανική El Mundo, η Εύα Καϊλή ανέφερε ότι η ομάδα της έχει αποδείξεις ότι η έρευνα ήταν για το έργο της και ότι ολόκληρη η επιτροπή «βρισκόταν υπό αυστηρό έλεγχο». Τόνισε, ακόμη, ότι τέτοιου είδους πληροφορίες επεδίωκαν να λάβουν οι μυστικές υπηρεσίες από τουλάχιστον πέντε χώρες.