Οι κλινικοί γιατροί αναζητούν συγκεκριμένες μεταλλάξεις στον όγκο ενός ασθενούς με καρκίνο και δημιουργούν μια εξατομικευμένη θεραπεία που έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει και να επιτεθεί σε τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.
Ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της επανεμφάνισης της νόσου μετά τη χειρουργική επέμβαση, χορηγήθηκε σε έναν ασθενή για πρώτη φορά σε αυτό που ονομάζεται «στιγμή ορόσημο» για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο.
Ο Έλιοτ Πφέμβε, ασθενής με καρκίνο του εντέρου , παραπέμφθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ για χημειοθεραπεία και για να λάβει μέρος στην κλινική δοκιμή αφού του αφαιρέθηκε όγκος 30 εκατοστών από το παχύ έντερο
Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά του καρκίνου;
Ο κ. Pfebve, ένας 55χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, ανακάλυψε ότι είχε την ασθένεια κατά τη διάρκεια ενός συνήθους ελέγχου υγείας με τον γιατρό του.
Ο καθηγητής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είπε: «Θέλω να επηρεάσω θετικά τις ζωές των άλλων και να τους βοηθήσω να συνειδητοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Αυτή η δοκιμή, εάν είναι επιτυχής, μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ανθρώπους, ώστε να έχουν ελπίδα και να μην βιώσουν όλα όσα έχω περάσει .»
Elliot is among the first in England to receive a personalised cancer vaccine as part of a trial aimed at helping cancer patients.
— NHS England (@NHSEngland) May 31, 2024
If successful, these vaccines might one day prevent a patients cancer from returning or spreading.
Find out more. https://t.co/uSfShuxwy0 pic.twitter.com/31ryJHiFdl
Χιλιάδες άλλοι καρκινοπαθείς του NHS στην Αγγλία θα στρατολογηθούν για να συμμετάσχουν σε δοκιμές εμβολίων για διάφορες μορφές καρκίνου τα επόμενα χρόνια ως μέρος ενός νέου προγράμματος, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Το εμβόλιο, που δημιουργήθηκε με τεχνολογία mRNA και αναπτύχθηκε από τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Genentech, λειτουργεί αναζητώντας συγκεκριμένες μεταλλάξεις στον όγκο ενός ασθενούς, με τους κλινικούς ιατρούς να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν μια εξατομικευμένη θεραπεία.
Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς μετά από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει και να επιτεθεί σε τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.
Η Δρ Victoria Kunene, σύμβουλος κλινικός ογκολόγος στο Queen Elizabeth Hospital του Birmingham και κύρια ερευνήτρια για τη δοκιμή, είπε ότι θα μπορούσε να είναι μια «σημαντική και θετική εξέλιξη για τους ασθενείς».
Ο Δρ Kunene προειδοποίησε ότι είναι «πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε εάν αυτές οι [δοκιμές] θα είναι επιτυχείς, αν και είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι».
Η δοκιμή στην οποία συμμετείχε ο κ. Pfebve είναι μία από τις πολλές που θα πραγματοποιηθούν στα καταπιστεύματα του NHS σε ολόκληρη τη χώρα, αφού 30 νοσοκομεία υπέγραψαν για να συμμετάσχουν στο NHS's Cancer Vaccine Launch Pad.
Θα μπορούσε να επεκταθεί για να συμπεριλάβει ασθενείς με άλλους καρκίνους όπως ο καρκίνος του παγκρέατος και του πνεύμονα, ανέφερε το NHS England.