Στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας πως «κατατέθηκε στη Βουλή -και συζητείται από αύριο Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς. Υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της. Υπογραμμίζεται -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου αναφέρεται κατά λέξη: «Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο»».
Ανέφερε επίσης ότι «κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale». Γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης».
Προτού δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην οικονομία τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που ανέκτησε η εθνική μας οικονομία, εξασφάλισε μέσα στο 2020 -με ιστορικά χαμηλά επιτόκια- τους πόρους που απαιτούνται και για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, των ανέργων, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δανειοληπτών, καθώς και των κλάδων των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Διέθεσε ήδη για το σκοπό αυτό 24 δισ. ευρώ και είναι έτοιμη να διαθέσει άλλα 7,5 δισ. για το 2021.
Συνεχίζονται, έτσι, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και οι διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής.
Σημειώνεται ότι ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Τρίτη ο 5ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει διατήρηση του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως και τις 30 Ιουνίου. Το συνολικό ύψος του κύκλου αυτού φτάνει στα 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που ανεβάζει τη συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις -και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες- μέσω των πέντε κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στα 7 δισ. ευρώ».
Ο κ. Ταραντίλης έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση υπενθυμίζοντας ότι «για τον Ιανουάριο έχει ανασταλεί πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης, για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Το 80% του μηνιαίου μισθώματος, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και έτσι το κόστος του ενοικίου κατανέμεται κατά 80% στο Κράτος και 20% στον εκμισθωτή».