Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα συμμετέχει σήμερα στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου θα συζητηθεί ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακόμα, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκδώσει τροποποιητική εκτελεστική απόφαση όσον αφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Λουξεμβούργου, με στόχο να ληφθεί υπόψη η επικαιροποιημένη μειωμένη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά (82,7 εκατ. ευρώ, αντί 93,3 εκατ. ευρώ), και θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2023 και σχετικά με την έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2023.

Τέλος, αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση του 2023 αναφορικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Η σύσταση θα υποβληθεί, εν συνεχεία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση κατά τη σύνοδό του η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε: «Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει», ενώ επισήμανε την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Στο πρώτο Eurogroup για το 2023, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών την προηγούμενη χρονιά, αλλά και για τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς. Μεγάλες προκλήσεις, που απορρέουν από τις πολυεπίπεδες κρίσεις και την υψηλή αβεβαιότητα που τη συνοδεύει. Σ’ αυτό το ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει. Η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει ισχυρές προοπτικές. Έχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Είχαμε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών το 2022 και εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων θα είναι ο υψηλότερος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών μέχρι και το 2024. Είχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας και των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Είχαμε σημαντική δημοσιονομική σταθερότητα και τεράστια μείωση, πρωτόγνωρη σε ευρωπαϊκά επίπεδα του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Τα καταφέραμε. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με σχέδιο και δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά κρατώντας, διατηρώντας και ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Με μειώσεις φόρων, με αυξήσεις μισθών, με στοχευμένα μέτρα για να στηρίξουμε σ΄αυτές τις κρίσεις νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας εμπροσθοβαρώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κυρίως αυτά που απορρέουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εργαζόμαστε για να πετύχουμε ακόμα υψηλότερη βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή»δήλωσε χαρακτηριστικά.