To… σπριντ της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Ιούλιο έως και σήµερα, ιδίως στο σκέλος της οικονοµίας, ήταν προϋποτιθέµενη συνθήκη, σύµφωνα µε τους εµπνευστές του, ώστε να σταλεί το µήνυµα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και µπορεί να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την αυτονοµία της, ύστερα από µία δεκαετή περίοδο σηµαντικής εξάρτησης από τους εταίρους µας.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης την προηγούµενη εβδοµάδα αποτύπωσε, βάσει της οπτικής των επιτελών του Μεγάρου Μαξίµου, την εικόνα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας ως προς την υλοποίηση των απαιτούµενων µεταρρυθµίσεων, που επιθυµούσε να εκπέµψει η νέα κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει µεγάλο βάρος στο σκέλος της αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας. Μετά το ξεπάγωµα εµβληµατικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, και άλλων που «σκόνταψαν» την προηγούµενη χρονική περίοδο είτε στην ιδεοληψία είτε στην ανικανότητα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, της προηγούµενης κυβέρνησης, όπως οι Σκουριές στη Χαλκιδική και η Αφάντου στη Ρόδο, ο πρωθυπουργός αναζητά… δάφνες συνέπειας και αποτελεσµατικότητας και στην ολοκλήρωση της 4ης µεταµνηµονιακής αξιολόγησης.
Η αρχή έγινε την προηγούµενη εβδοµάδα, όπου µετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συµβουλίου Οικονοµικής Πολιτικής ανακοινώθηκε η άµεση πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδροµίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κατά τη συνάντησή του µε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕ∆, ο κ. Μητσοτάκης επέµεινε για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στον τοµέα των ιδιωτικοποιήσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις ακόµη και στα τέλη Σεπτεµβρίου για projects όπως η ∆ΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ και η Εγνατία. Αρµόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, εξάλλου, πως το «σαφάρι» για επενδύσεις είναι διαρκές. Ως εκ τούτου, στο περιθώριο της µετάβασής του στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωµένων Εθνών, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί µε εκπροσώπους σηµαντικών funds αλλά και θεσµικούς επενδυτές, µε στόχο την τοποθέτηση των κεφαλαίων τους στη χώρα µας.
«Ανάπτυξη για όλους»
Πέραν του… διεθνούς σκέλους των οικονοµικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, ύψιστη προτεραιότητα παραµένει η εµπέδωση του συνθήµατος της ΔΕΘ «ανάπτυξη για όλους» στα πλατιά κοινωνικά στρώµατα. Την Τετάρτη κατατίθεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, το διυπουργικό αναπτυξιακό νοµοσχέδιο, το οποίο κατ’ ουσίαν αποτελεί τον πυρήνα του προεκλογικού προγράµµατος της Νέας ∆ηµοκρατίας, όχι µόνο αναφορικά µε την επιπλέον κινητροδοσία για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά την προστασία της πλήρους απασχόλησης και της συµµετοχής του κόσµου της εργασίας στη δροµολογούµενη επιτυχία της χώρας, όπως λέγεται στο Μέγαρο Μαξίµου. «Η χώρα χρειάζεται µια σύγχρονη, ασφαλή και ευέλικτη αγορά εργασίας. Με κανόνες για τους εργοδότες. Με αυστηρά πρόστιµα, τα οποία δεν πρόκειται να µειωθούν για όσους παραβιάζουν την εργατική νοµοθεσία, αλλά και µε συνθήκες που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» επέµεινε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, υπογραµµίζοντας το στίγµα της κυβέρνησής του στις εργασιακές σχέσεις.
Στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προτεραιότητά του για τη διασφάλιση των δικαιωµάτων των εργαζοµένων, επικαλούµενοι, µεταξύ άλλων, τα προεκλογικά του επιχειρήµατα: «Οσο οι ρυθµοί ανάπτυξης θα ενισχύονται, οι καρποί της ευηµερίας θα πρέπει να µοιράζονται µε δίκαιο τρόπο, καµία επιχείρηση δεν ευηµερεί µακροπρόθεσµα εάν οι άνθρωποί της δεν είναι ευχαριστηµένοι». Σε πλήρη αντίθεση µε τα όσα εφάρµοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούµενα 4,5 χρόνια, όπως επισηµαίνουν στο Μέγαρο Μαξίµου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε προ µίας εβδοµάδος ότι από την 1η Ιουλίου 2020 ξεκινά η σταδιακή µείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες µονάδες έως και το 2023, η οποία θα αυξήσει σηµαντικά το διαθέσιµο εισόδηµα των εργαζοµένων, ενώ θα µειώσει το κόστος των επιχειρήσεων ανά απασχολούµενο.
Μεταξύ των βηµάτων που δροµολογούνται στο αναπτυξιακό νοµοσχέδιο είναι η αύξηση κατά 12% του κόστους των επιπλέον ωρών απασχόλησης, ώστε να ενθαρρύνεται η εργασία πλήρους ωραρίου αλλά και να αποτρέπονται οι εργοδότες να προσφεύγουν συστηµατικά στις καταχρηστικού τύπου συµβάσεις µερικής απασχόλησης, η αναβάθµιση και διεύρυνση του ρόλου του πληροφοριακού συστήµατος «Εργάνη» στην καταγραφή της εργασίας και της απασχόλησης, η αυστηροποίηση του πλαισίου για την καταπολέµηση της αδήλωτης εργασίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πλήρους απασχόλησης, η δηµιουργία για πρώτη φορά ηλεκτρονικού µητρώου παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας, ώστε να αποτελέσει µια κρίσιµη πηγή πληροφόρησης για στοχευµένους και επαναληπτικούς ελέγχους, και η διασφάλιση της διαφάνειας στον ΕΦΚΑ µε την υποχρέωση κατάρτισης ισολογισµών και της πιστής απεικόνισης της χρηµατοοικονοµικής κατάστασης του Οργανισµού.
Κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνται τα προαναφερθέντα αλλά και το συνολικό αποτύπωµα των πρωτοβουλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη τους πρώτους δύο µήνες της νέας διακυβέρνησης, από τη µείωση του ΕΝΦΙΑ, που ισχύει από το 2019, και τη ρύθµιση των 120 δόσεων, έως τις παρεµβάσεις στην Ασφάλεια, το Προσφυγικό και το Μάτι, τονίζοντας ότι «η καραµέλα ‘’ανάλγητος νεοφιλελεύθερος’’ και ‘’άνθρωπος της ελίτ σε σύγκριση µε τον λαϊκό Τσίπρα’’ έρχεται σε σύγκρουση µε όσα βλέπει ο µέσος άνθρωπος». Τα ίδια πρόσωπα σηµειώνουν πως όσο το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ψάχνει να βρει τον εαυτό του και αντί για τον πραγµατικό Μητσοτάκη πολεµάει τη σκιά του, αφήνει χώρο και δίνει χρόνο στον πρωθυπουργό να υλοποιήσει τα σχέδιά του και να εγκαθιδρύσει την κυριαρχία του στον χώρο του Κέντρου.
πηγή:ethnos.gr