Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής των Στρατή Αθηναίου και Δημήτρη Λουκόπουλου. Ο Στρατής Αθηναίος θα παρουσιάσει δουλειά του της τελευταίας πενταετίας και ο Δημήτρης Λουκόπουλος δουλειά του της τελευταίας εικοσαετίας. Ο Στρατής Αθηναίος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1953. ΄Εκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής και έχει πάρει μαθήματα χαρακτικής από τον Pino Pandolfini και τη Δήμητρα Σιατερλή. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Ζει και εργάζεται στον Πειραιά.

Για το έργο του έχουν γράψει πολλοί κριτικοί και ιστορικοί της τέχνης όπως οι Στ. Λιδάκης, Σπύρος Μοσχονάς, Σωκράτης Λούπας, Καράμπελας, Δ. Παυλόπουλος και Μανόλης Βλάχος ο οποίος σε κείμενο του μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: «…από τα ρωμαλέα ιδιώματα του ελληνικού εξπρεσιονισμού, το ιδίωμα του Αθηναίου δεν έχει υποστεί τη φθορά που επέφερε η άλογη γενικευμένη υιοθέτηση του κινήματος στην Ελλάδα. Ίσως, διότι στη ζωγραφική αυτή ο εξπρεσιονισμός παρέμεινε απλό μέσο, όργανο στην υπηρεσία μιας τέχνης που καθορίζεται από το όραμα. Η υλοποίηση αυτού του οράματος αφομοιώνει και το άγριο χρώμα, και τη χειρονομία, που συχνά φέρει τον πίνακα σε ακραία όρια, και τον δαιμονικό ρυθμό που κινεί τη σύνθεση.

Άλλωστε, αυτό που διακρίνει επίσης το έργο του Αθηναίου είναι η αίσθηση της σπουδής του όλου και των λεπτομερειών, η αίσθηση της ισορροπίας -λεπτότατης πάντοτε- μεταξύ ενός ενστικτώδους δυναμισμού και μιας μορφοπλαστικής ιδέας που κατευθύνει και μορφοποιεί τις δυνάμεις». Ο Αθηναίος έχει πραγματοποιήσει τριάντα τέσσερεις ατομικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Δημήτρης Λουκόπουλος (γ. 1948), σπούδασε αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία και έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Ελβετία και την Αγγλία. Ζει και εργάζεται στη Βέρνη της Ελβετίας.

Ο ιστορικός της τέχνης Σωκράτης Λούπας γράφει μεταξύ άλλων ότι «… ο Λουκόπουλος δημιουργεί ζωγραφικά παλίμψηστα με μια ευρεία κλίμακα χρωμάτων, τα οποία συνθέτουν ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον. Η ανθρώπινη μορφή, πυρήνας της εικονογραφίας του, αποδίδεται ως θραύσμα της πραγματικότητας, αναδυόμενη στις χρωματικές επιφάνειες. Η αινιγματική ατμόσφαιρα επιτρέπει στον θεατή να εντάξει τις συνθέσεις στη δική του φαντασία». Ο Δημήτρης Λουκόπουλος έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ελβετία, την Ιταλία και την Αγγλία, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές. Η έκθεσή τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, θα διαρκέσει έως και τις 17 Νοεμβρίου και θα είναι ανοικτή κάθε μέρα 10.30-13.30 και 18.00-21.00. Κλειστά θα είναι τα απογεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής.