Προ ημερών, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής της στους Ελληνες που επιθυμούν να επισκεφθούν το Ηνωμένο Βασίλειο ότι από χθες, 2 Απριλίου, θα χρειαστεί να έχουν υποβάλει αίτηση για ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (ETA).

Αυτή η πρακτική δεν τέθηκε σε ισχύ μόνο για την Ελλάδα, αλλά αφορά μια λίστα αποτελούμενη από 50 χώρες, περιλαμβανομένων των ευρωπαϊκών. Η ανάγκη για αίτηση εξουσιοδότησης ταξιδιού είναι ένα ακόμα επακόλουθο της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εννέα χρόνια μετά το σχετικό δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2016 και πέντε έτη αφότου ενεργοποιήθηκε η συμφωνία αποχώρησης. Αλλά τι ακριβώς είναι η περίφημη ΕΤΑ; Πώς αποκτάται; Πόσο κοστίζει, για πόσο ισχύει και πού αποσκοπεί;

Η ETA είναι μια ταξιδιωτική άδεια, ηλεκτρονικού τύπου, για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν χρειάζονται θεώρηση βίζας ή δεν επέχουν κάποιο μεταναστευτικό status στη συγκεκριμένη χώρα. Η ΕΤΑ αφορά επισκέψεις για τουριστικούς, επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους και εφόσον ο ενδιαφερόμενος τη λάβει έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και έξι μήνες. Η άδεια έχει ισχύ δύο χρόνια, προσφέρει τη δυνατότητα πολλαπλών εισόδων και θα ισχύει σε όλες τις πύλες εισόδου, εφόσον το διαβατήριο με το οποίο είναι συνδεδεμένη παραμένει σε ισχύ.

Παλαιότερα, οι ταξιδιώτες από χώρες της ΕΕ μπορούσαν να επιβιβαστούν σε ένα αεροπλάνο και απλώς να παρουσιαστούν στον έλεγχο διαβατηρίων κατά την προσγείωση. Τώρα, όσοι δεν χρειάζονται βίζα, πρέπει να λάβουν προ-ταξιδιωτική άδεια μέσω του νέου συστήματος ψηφιακής εγγραφής για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εν λόγω σύστημα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το μακροχρόνιο σύστημα ESTA που ισχύει στις ΗΠΑ. Και παρότι πολλοί παρομοιάζουν την ΕΤΑ με βίζα, στην πραγματικότητα είναι μια απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης.

Η πρώτη φορά που επιβλήθηκε παρόμοιος διαδικτυακός έλεγχος ήταν τον Νοέμβριο του 2023. Σύμφωνα με το CNN, το πρόγραμμα δοκιμάστηκε επισήμως σε υπηκόους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου το 2024. Αργότερα, εφαρμόστηκε σε ταξιδιώτες από ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. Από την 8η Ιανουαρίου, οι ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές έπρεπε να λάβουν ΕΤΑ για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και από χθες, αυτό ισχύει και για τους Ευρωπαίους.

Μια απλή διαδικασία

Όσον αφορά τα διαδικαστικά, ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αίτηση για ΕΤΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από την ημερομηνία ταξιδιού, διότι ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται εξέταση. Ο ευκολότερος τρόπος υποβολής αίτησης είναι μέσω της εφαρμογής UK ETA, η οποία είναι διαθέσιμη στα smartphones.

Στο κομμάτι της υποβολής η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, καθώς εκτός από τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου χρειάζεται και την πληρωμή ενός παραβόλου. Εφόσον εγκριθεί, η ΕΤΑ δεν χρειάζεται εκτύπωση, αλλά συνδέεται ηλεκτρονικά με το διαβατήριο. Σε πρώτη φάση, το κόστος της ηλεκτρονικής άδειας ανέρχεται στις 10 λίρες. Από τις 9 Απριλίου, το ποσό θα αυξηθεί στις 16 λίρες.

Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, από την υποχρέωση για ΕΤΑ εξαιρούνται οι εξής:

α) οι κάτοχοι διαβατηρίου Ηνωμένου Βασιλείου ή Ιρλανδίας

β) οι δικαιούχοι μόνιμης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο (περιλαμβανομένων δικαιούχων settled/pre-settled status)

γ) όσοι απαιτείται να κάνουν αίτηση για βίζα για σύντομη παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο και

δ) όσοι διέρχονται αεροπορικώς μέσω Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να περνούν από έλεγχο διαβατηρίων (airside transit).

Η στοχοθεσία της θεμελίωσης αυτού του τύπου της ηλεκτρονικής άδειας αποσκοπεί στο να βοηθήσει τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να ελέγξουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τους συνοριακούς ελέγχους τους, αλλά και να αποτρέψουν την κατάχρηση των προνοιών που προβλέπονται για τις μετακινήσεις μεταναστών.

Πάντως, ορισμένα βρετανικά μέσα υπογράμμισαν ότι η ΕΤΑ σε συνδυασμό με την επικείμενη εφαρμογή δύο ευρωπαϊκών ανάλογων συστημάτων, όπως του ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδιού (ΕΤΙΑS) αλλά και του συστήματος εισόδου-εξόδου (EES), ενδέχεται να δημιουργήσουν αλαλούμ στους ταξιδιώτες προς το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως απώλεια εσόδων.

Ισχυρή ελληνική παρουσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν και εργάζονται περισσότεροι από 170.00 Ελληνες πολίτες. Σε αυτούς δεν προσμετρώνται οι κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου, οι οποίοι βάσει ορισμένων (αισιόδοξων) εκτιμήσεων προσεγγίζουν τις 270.000.

Παρότι δεν υπάρχει ελληνικός κεντρικός ομογενειακός φορέας, μια σειρά ομογενειακών οργανώσεων δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη γηραιά Αλβιώνα, καθιστώντας σημαντική την ελληνική παρουσία στο νησί.