Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται, με κανέναν τρόπο, στις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο Ιράν και δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι εμπλέκεται το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, τονίζοντας ότι μια κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή «δεν είναι προς το συμφέρον» καμίας χώρας.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Κερμάν του Ιράν από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια μιας τελετής στη μνήμη του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης Κάσεμ Σολεϊμανί ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2020 στη Βαγδάτη. Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν «τρομοκράτες», χωρίς να προσδιορίσουν ποιους εννοούν.

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση»

Ο Μίλερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παράλογος». Επίσης, πρόσθεσε σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του Ισραήλ στις εκρήξεις: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε αυτήν την επίθεση».

Αναφερόμενος στον θάνατο του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, ο Μίλερ είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου σε άλλα μέτωπα. Ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια εικασία για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση εναντίον του Αρούρι, τον οποίο αποκάλεσε «βάναυσο τρομοκράτη που έχει αίμα πολιτών στα χέρια του».

Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διέψευσε ότι εξαπέλυσε την επίθεση εναντίον του Αρούρι.

Συναγερμός σε έξι Καπιτώλια για βομβιστικές απειλές 

Παράλληλα, συναγερμός σήμανε σήμερα στα Καπιτώλια έξι αμερικανικών πολιτειών έπειτα από βομβιστικές απειλές, υποχρεώνοντας τις υπηρεσίες ασφαλείας να τα εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους. Ειδικότερα, εκκενώθηκαν τα Καπιτώλια στις πολιτείες Κονέκτικατ, Τζόρτζια, Κεντάκι, Μίσιγκαν, Μισισίπι και Μοντάνα.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εκκένωσαν τα κτιριακά συγκροτήματα, διενεργώντας εξονυχιστικούς ελέγχους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί εντοπισμός εκρηκτικών υλών ή άλλο ύποπτο εύρημα.

Σε Τζόρτζια, Μισισίπι και Μοντάνα, οι αρχές σήμαναν ήδη λήξη συναγερμού. Το Καπιτώλιο στην πολιτεία Κονέκτικατ έκλεισε για λίγο προτού ανοίξει ξανά, αφού η αστυνομία έκρινε ότι η απειλή ήταν φάρσα, μεταδίδει η Middletown Press.

Στο Κεντάκι, ο κυβερνήτης Άντι Μπεσίαρ δήλωσε ότι «όλοι είναι ασφαλείς» και ότι το πολιτειακό Καπιτώλιο εκκενώθηκε προκειμένου η αστυνομία να ερευνήσει τους χώρους. Η εφημερίδα Lexington Herald-Leader ανέφερε ότι απειλητικά μηνύματα για τοποθέτηση βόμβας είχαν σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε αρκετούς αξιωματούχους της πολιτείας.

Στο Μίσιγκαν, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι το πολιτειακό Καπιτώλιο θα παραμείνει σήμερα κλειστό για προληπτικούς λόγους, μετά την αποστολή e-mail που περιείχε απειλή για βόμβα.

Διαβάστε περισσότερα για