Οικονομικούς επαίνους επιφυλάσσει για τη χώρα μας η επικαιροποιημένη ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίνοντας το πράσινο φως για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών εμπορικών - επενδυτικών δεσμών που συνδέουν την Ελλάδα με τις ΗΠΑ. «Η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, καθώς μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης των ετών 2009-2018, ανέκαμψε σημειώνοντας ήπια ανάπτυξη το 2019 και στη συνέχεια ανταπεξήλθε με επιτυχία των παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων, ιδίως στις πληθωριστικές πιέσεις, που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται στην σχετική έκθεση.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναδεικνύει τη συνεπή εφαρμογή του κυβερνητικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ιδίως ως προς την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και την ανάπτυξη του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μεταρρυθμίσεις οι οποίες οδήγησαν στην προσέλκυση σημαντικών νέων επενδύσεων», σημειώνει το ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Τα σημεία της έκθεσης

Με βάση την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας που πρόκειται να λάβει η χώρα μας, το ταμειακό μαξιλάρι των 35- 38 δισ. ευρώ που λειτουργεί ως εγγυητής για να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από τις αγορές ως χώρα που ήδη έχει ανακτήσει βαθμίδα, καθώς και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που παίζουν βασικό ρόλο για την αναπτυξιακή ορμή των επόμενων ετών, τα βασικά σημεία της έκθεσης συνοψίζονται ως εξής:

1. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στον αμυντικό τομέα και την ενεργειακή διπλωματία. Σημαντικές προοπτικές υπάρχουν για την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, ιδίως σε κλάδους όπως η πράσινη ενέργεια, η υψηλή τεχνολογία/καινοτομία και οι υπηρεσίες υγείας. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως “πηγή λύσεων” για την σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

2. Θετικά αξιολογείται η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό της πρόγραμμα που αποσκοπεί στην οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αναβάθμιση (10/2019) του νέου επενδυτικού/αναπτυξιακού νόμου για τη βελτιστοποίηση και την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, την αύξηση της απασχόλησης και την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών, καθώς οι περίπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο χρόνος επίλυσης διαφορών αποτελούν πάγια επενδυτικά εμπόδια. Θετικά αξιολογούνται επίσης οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης των τιμών ηλεκτρισμού το 2022, ιδίως σε δημοσιονομικό επίπεδο.

3. Η επάνοδος της Ελλάδας σε θετική πορεία οικονομικής ανάπτυξης έχει προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων αμερικανικών εταιρειών (όπως οι Applied Materials, AWS, Cisco, Deloitte, Digital Realty, Google, J.P. Morgan, Meta, Microsoft, Pfizer κλπ.), οι οποίες ήδη υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις στη χώρα.

4. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει εξυγιανθεί σε σημαντικό βαθμό, ειδικά χάρη στη μείωση του μεγάλου αριθμού μη-εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), μέσω του συστήματος Ηρακλής, από 45% το 2017 σε λιγότερο από 10% το 2022. Αν και υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση και τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν ικανοποιητική ρευστότητα και αποθέματα για να παρέχουν δανειοδότηση και να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021- 2022, σε συνδυασμό με τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, συνέβαλαν σημαντικά στην βελτίωση της ρευστότητας.

5. Εφαρμόζονται μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης, ιδίως όσον αφορά την ψηφιοποίηση. Εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία διορισμού για τις υψηλότερες θέσεις δικαστών και εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης δικαστικής ανάμειξης στη διαδικασία επιλογής. Ξένες εταιρείες αναφέρουν, ωστόσο, ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν παρέχουν σταθερά γρήγορη και αποτελεσματική προσφυγή.

6. Τέλος έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος, η διαφθορά και η επαχθής γραφειοκρατία συνεχίζουν να δημιουργούν εμπόδια στην είσοδο νέων εταιρειών στην αγορά, επιτρέποντας στους κατεστημένους φορείς να διατηρήσουν ολιγοπώλια σε διαφορετικούς τομείς.