«Ελπίζω αυτή η εμπειρία να είναι ένα μάθημα για εμένα, αλλά και για όλους όσους παλεύουν να βρουν τη σωστή ισορροπία στη ζωή τους». Με τα λόγια αυτά έκλεισε την ανακοίνωσή του μετά τα όσα θλιβερά συνέβησαν στον Καναδά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο λόγος για τον μόνο Έλληνα τενίστα που έχει φτάσει σε τελικό Grand Slam (Ρολάν Γκαρός) αλλά και στο νούμερο τρία της παγκόσμιας κατάταξης (σήμερα είναι στην 11η θέση) και έχει στην προθήκη του 11 τίτλους ATR (Association of Tennis Professionals). Ο 26χρονος αθλητής εξακολουθεί να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Τα επιτεύγματά του, μιλούν και για το μέγεθος του ταλέντου του και της διαχρονικής προσπάθειάς του, την οποία ουδείς δικαιούται να «διαγράφει». 

Θα παραμείνει στην κορυφή; Θα τα καταφέρει; Προφήτες δεν είμαστε. Στο τουρνουά στο Μόντρεαλ, η παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά συνοδεύθηκε από ένα περιστατικό, που άφησε άφωνη την κοινή γνώμη: ο γνωστός αθλητής της αντισφαίρισης στράφηκε εναντίον του πατρός του, ο οποίος ήταν στο μποξ, με ύβρεις. Ο αγώνας με τον Ιάπωνα Κέι Νισικόρι δεν πήγαινε καλά και φαίνεται πως τα όσα ακούγονταν την ώρα που ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας αγωνιζόταν, του δημιούργησαν εκνευρισμό. Κι έτσι ξέσπασε μια κρίση που προφανώς σοβούσε, καθώς είχαν προηγηθεί και άλλα επεισόδια, ένα εξ αυτών με τη μητέρα του. Το συμβάν στο Μόντρεαλ ήταν άσχημο και προκάλεσε αμηχανία και οργή. Ειδικά στον χώρο του τένις, του οποίου το κοινό έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Διότι από επεισόδια μεταξύ αθλητών στα ομαδικά αθλήματα έχουμε δει ουκ ολίγα. 

Οι επικρίσεις ήταν λοιπόν πολλές. Στη χώρα μας, όπου οι οικογενειακοί δεσμοί είναι ισχυρότατοι, λογικό ήταν όλα αυτά να ενοχλήσουν και μάλιστα πολύ. «Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται, και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης», είναι η βιβλική εντολή. Και είναι ρητή για το πως οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τους γεννήτορές μας. Ο αθλητής όφειλε, και δη σε κοινή θέα, να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Η συμπεριφορά του πρόσβαλε τον κόσμο και ο ίδιος το αντιλήφθηκε. Εξ ου και έσπευσε με ανακοίνωσή του να τονίσει πως «η συμπεριφορά μου στο γήπεδο ήταν απαράδεκτη, και νιώθω απογοητευμένος που έφτασα σε ένα σημείο που έδειξε μια σκοτεινή πλευρά του εαυτού μου». Και έκανε αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό: τερμάτισε τη συνεργασία του με τον πατέρα του ως προπονητή, λέγοντας πως «προτιμώ να κρατήσω τον πατέρα μου στον ρόλο του ως πατέρας, και μόνο ως πατέρας». Είπε επίσης πως «ο πατέρας μου προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να με εκπαιδεύσει, να με αναθρέψει με τον σωστό τρόπο και να μου παρέχει γνώση και σοφία, τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο. Τον ευχαριστώ γι' αυτό. Τον ευχαριστώ για τις θυσίες, τον πόνο και την ταλαιπωρία που έχει υποστεί για να κάνει αυτή την προσπάθεια να πετύχει. Από εδώ και στο εξής, θα παραμείνει εντός των ορίων του πατρικού ρόλου και μόνο αυτού. Ο πατέρας μου θα συνεχίσει να ταξιδεύει μαζί μου και να είναι εκεί για να με υποστηρίζει και να παρέχει βοήθεια εκτός του γηπέδου, όπως πάντα το ήθελα… Και οι δύο έχουμε συμφωνήσει σε αυτό και ελπίζουμε να επικεντρωθούμε πρώτα στην ανθρώπινη πλευρά μας και μετά στα υπόλοιπα». Ο αθλητής συνειδητοποίησε –έστω με καθυστέρηση– ότι ήρθε η ώρα να απογαλακτιστεί και να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο της καριέρας του. Άλλωστε, υπάρχουν πλέον όλες οι προϋποθέσεις. 

Πολλή η επίκριση βέβαια που δέχθηκε και σε ένα βαθμό είχε δυστυχώς τη χροιά προσπάθειας «ακύρωσης». Πολλοί είναι οι αναμάρτητοι εδώ στον τόπο μας και, διψώντας για δράματα, είναι πρόθυμοι να πετροβολήσουν τους πάντες σε κάθε ευκαιρία που τους δίδεται. Αλλά αρκετοί ήταν και εκείνοι που στάθηκαν στο πλευρό του κορυφαίου Έλληνα αθλητή. Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της ψυχολόγου Άννας Κανδαράκη: «Ο μπαμπάς και η μαμά πρέπει να είναι μόνο μπαμπάς και μαμά. Ούτε προπονητής, ούτε μάνατζερ, ούτε αφεντικό. Αλλιώς μετατρέπεται το παιδί σε επαγγελματικό project και επένδυση. Μαθαίνει ότι πρέπει να πολεμάει για να το αγαπούν. Μονάχα που η γονεϊκή αγάπη δεν είναι μετάλλιο να κυνηγάς, είναι καταφύγιο και αγκαλιά χωρίς προϋποθέσεις. Αν δεν μεγάλωσες τον γιο σου σαν παιδί, μην απορείς αν αύριο δεν σε αντιμετωπίσει σαν πατέρα».

Η δημοσιότητα έχει πάντα «απόνερα». Φυσικά, δεν έχουμε εικόνα των σχέσεων του Στέφανου Τσιτσιπά με τους γονείς του. Τα εν οίκω μη εν δήμω. Όλοι, γνωστοί ή όχι στο ευρύ κοινό, έχουν περάσει στη διάρκεια της ζωής τους από Συμπληγάδες. Ας ευχηθούμε λοιπόν στον Έλληνα αθλητή με αφορμή και τα σημερινά του γενέθλια, ό,τι επιθυμεί και ό,τι καλύτερο για εκείνον και τους οικείους του.