Όταν το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, όλα έδειχναν πως κύριο μέλημά της θα ήταν η υλοποίηση του πολλά υποσχόμενου Κυβερνητικού της Προγράμματος.
Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο έκτακτες και σοβαρές κρίσεις. Την κρίση του Έβρου και την μετέπειτα τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και την πανδημία του Covid-19.
Στον Έβρο και στο Αιγαίο η διαχείριση της κρίσης ήταν αναμφίβολα επιτυχής, αφού εμποδίστηκε η είσοδος μεταναστών και προσφύγων, ενώ στο Αιγαίο η άμεση και αποφασιστική αντίδραση των Ενόπλων μας Δυνάμεων και η ψύχραιμη αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, αποσόβησε τα χειρότερα.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται για Ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά για Ευρωτουρκικές, αφού είναι ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την ΕΕ. Αποτελεί δίχως άλλο, επιτυχία της Ελληνικής διπλωματίας και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη συμφωνεί πλέον με αυτή την προσέγγιση.
Στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης, στους 17 μήνες της πανδημίας, έγιναν πάρα πολλά: ενισχύθηκε το ΕΣΥ με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό όπως και με μηχανήματα και υγειονομικό υλικό, ενώ τριπλασιάστηκε ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ.
Αν και στην αρχή της πανδημίας το Ελληνικό σύστημα υγείας ανήκε στα πιο ευάλωτα της Ευρώπης, χάρη στην ορθολογική πολιτική της Κυβέρνησης, η Χώρα μας δεν έφτασε στο σημείο να αδυνατεί να νοσηλεύσει ασθενείς, πράγμα που δυστυχώς συνέβη σε Ευρωπαϊκές χώρες με πολύ πιο ανεπτυγμένα συστήματα υγείας.
Δαπανώντας συνολικά 40 δις Ευρώ, η Κυβέρνηση κατάφερε να προστατεύσει την Οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας για όσους πλήττονται, στηρίζοντας επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ανέργους, δανειολήπτες κ.α. Τα εύστοχα μέτρα κατόρθωσαν να συγκρατήσουν την ανεργία, ενώ και η Οικονομία μας συγκρατήθηκε.
Εν μέσω πανδημίας συνεχίστηκε και η υλοποίηση του Κυβερνητικού μας Προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων. Προωθήθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στην Παιδεία όπου καταργήθηκε το «άβατο» στα Πανεπιστήμια, εισήχθησαν ο νέος Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας, ο νέος εκλογικός νόμος, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που δίνει δεύτερη ευκαιρία στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προωθείται ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, ενώ διευκολύνεται καθημερινά σε όλους τους τομείς η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Παρά της αντίξοες συνθήκες, η Χώρα μας πέρασε όλες τις αξιολογήσεις στο πλαίσιο της αυξημένης εποπτείας της Οικονομίας με επιτυχία. Είναι μάλιστα πλέον σε θέση να δανείζεται στις διεθνείς αγορές με ιστορικά χαμηλό – ορισμένες φορές, ακόμα και αρνητικό – επιτόκιο.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ, «ξεκόλλησε» επίσης μεγάλα έργα και επενδύσεις που καρκινοβατούσαν επί πολλά χρόνια, ενώ παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η πανδημία διεθνώς, μεγάλες εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας.
Στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης, η Χώρα μας έκανε τεράστια άλματα. Το gov.gr συμπεριλαμβάνει ήδη περισσότερες από 1.500 υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς. Κατά κοινή ομολογία το ψηφιακό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αποτελεί πρότυπο για τις χώρες της Ευρώπης.
Στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήκε στην ομάδα των οκτώ ηγετών που επεσήμαναν στην Κομισιόν την ανάγκη στήριξης των Οικονομιών εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας. Η προτροπή εξελίχθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δις Ευρώ. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού υιοθετήθηκε από 33 χώρες μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην εξωτερική πολιτική, η Κυβέρνηση εστίασε στην ανάπτυξη και εμβάθυνση των στρατηγικών, διμερών και πολυμερών σχέσεων, με κράτη πρωτίστως της Μεσογείου, αλλά και τις ΗΠΑ. Οριοθετήθηκε επίσης τμηματικά η ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ορίστηκαν οι θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία, ενώ συμφωνήθηκε με την Αλβανία η από κοινού προσφυγή στη Χάγη.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση προέβη στην επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στη περιοχή του Ιονίου μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στα 12 ν.μ. και πραγματοποιήθηκε έτσι η πρώτη επέκταση της Ελληνικής Επικράτειας από το 1947.
Στον δε τομέα της Άμυνας, η Κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς ένα μείζον εξοπλιστικό πρόγραμμα 26 δις € για τα επόμενα 14 χρόνια, ισχυροποιώντας την διπλωματική ισχύ της χώρας και αυξάνοντας την αποτροπή.
Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα όσων συνέβησαν κατά την περασμένη διετία, που αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνησή μας εργάζεται σκληρά και μεθοδικά. Έχει κερδίσει την αξιοπιστία της και τον σεβασμό φίλων και εταίρων, καθώς και την εμπιστοσύνη των αγορών. Το Ελληνικό Κράτος έγινε πιο κοινωνικό, πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό. Η Οικονομία, παρά την πανδημία άντεξε τους ισχυρούς κραδασμούς και γίνεται πιο ανταγωνιστική και ελκυστική.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εμπιστεύεται την Κυβέρνηση της ΝΔ, αναγνωρίζει τη σωστή διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων και την αφοσίωση στην αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας.
Σήμερα βρισκόμαστε όμως μόλις στα μισά της διαδρομής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια μεθοδικότητα υλοποιώντας την υπόσχεση που δώσαμε το 2019: μία καλύτερη Ελλάδα, σε ένα πιο σταθερό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για όλους τους Έλληνες.
- O Βουλευτής Κέρκυρας ΝΔ, Στέφανος Γκίκας, γράφει για tomanifesto.gr