Σαφές χρονοδιάγραμμα για υδρογονάνθρακες, ενεργειακά τιμολόγια και αγροτικό ρεύμα έθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων έθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, επισημαίνοντας ότι έως το τέλος Ιανουαρίου στόχος είναι να έχει υπογραφεί η σύμβαση με τη Chevron και να κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση, ώστε να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης μέσα στο 2026.

Αναφερόμενος στη ExxonMobil, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι «σε 12 με 15 μήνες από τώρα θα έχουμε για πρώτη φορά υπεράκτια ερευνητική γεώτρηση στην πατρίδα μας μετά από 40 χρόνια», σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προχωρά συστηματικά στην ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας, ο υπουργός έκανε λόγο για σταθερότητα στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, τονίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι τιμές να παραμένουν σαφώς αποκλιμακωμένες σε σχέση με πριν από έναν χρόνο. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το «πορτοκαλί» τιμολόγιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις και από τον Απρίλιο για τα νοικοκυριά, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία στον ενεργειακό προγραμματισμό.

Ειδική αναφορά έκανε και στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εντός των δημοσιονομικών ορίων, να στηρίξει τους αγρότες στο ζήτημα του αγροτικού ρεύματος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτό προϋποθέτει διάλογο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «διάλογος με έναν δεν γίνεται» και καλώντας τους αγρότες να επιδείξουν ευθύνη ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

Ο κ. Παπασταύρου τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, χαρακτηρίζοντας τον Νικολάς Μαδούρο «δικτάτορα» που «είχε καταλύσει τη συνταγματική νομιμότητα, φυλακίζοντας πολιτικούς αντιπάλους και παραβιάζοντας κάθε έννοια Δημοκρατίας». Όπως τόνισε, «το πραγματικό δίλημμα είναι αν είσαι με τη δικτατορία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή με τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».

Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε ότι «κανείς δεν θα χύσει δάκρυα για τη σύλληψη Μαδούρο, πέραν των υποστηρικτών του καθεστώτος του», αναφερόμενος και στις διεθνείς καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησής του για βασανιστήρια, δολοφονίες και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Δημοκρατίας, διαχωρίζοντας πλήρως τη σύλληψη ενός μη αναγνωρισμένου δικτάτορα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε χώρα με διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα.